BiH
0

Čengić: Sve teže doći do tačne informacije o grobnicama

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nakon rata u Bosni i Hercegovni ekshumirano je 22 hiljade nestalih osoba. Od toga je 19 hiljada identificirano i predato porodicama da bi bile dostojanstveno ukopane, kazala je danas za Agenciju Fena glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Dakle, dodala je, u BiH je još više od osam hiljada nestalih osoba.

"Zasad nemamo tačan broj nestalih osoba iz razloga što je u centralnoj evidenciji proces verifikacije nestalih osoba u toku. Do sada je verificirano 9.150 osoba", kazala je Čengić.

Pojasnila je da verifikacija podrazumijeva postupak provjere vjerodostojnosti podnesene prijave, odnosno provjeru identiteta nestale osobe u okviru svih poznatih službenih evidencija koje su se vodile ili se vode u BiH.

"Kada govorimo o rezultatima za 2011. godinu, s obzirom na to da još nemamo potpune podatke, što ćemo imati kada dobijemo izvještaje, očekujemo da bi taj broj mogao biti oko 400 ekshumiranih osoba", kazala je Čengić.

Dodala je da je do sada u 2011. godini identificirano 850 osoba.

"Možemo reći da je sve teže doći do tačne i pouzdane informacije o lokalitetima pojedinačnih i masovnih grobnica. Ovo bi ujedno mogao biti i apel svim institucijama i pojedincima koji posjeduju informacije o lokalitetima gdje se kriju posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata da ih dostave Institutu za nestale osobe BiH", kazala je Čengić.

Vezani članci