BiH
145

Čengić: SDA i HDZ BiH su protiv radnog iskustva za mlade

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Nakon što javna politika Foruma mladih SDP-a BiH naslovljena kao "Radno iskustvo svima" nije dobila podršku Parlamenta FBiH da se uopće nađe na dnevnom redu generalni sekretar SDP-a BiH Irfan Čengić kazao je kako je evidentno da su zastupnici SDA i HDZ-a BiH protiv radnog iskustva za mlade.

Kako navodi javnom politikom "Radno iskustvo svima" je planirana izmjene Zakona o volontiranju FBiH, kojima bi lokalne zajednice bile obavezne da izvrše akreditaciju i omoguće volontiranje mladima i sticanje radnog iskustva. Također izmjenama zakona bi bilo omogućeno da osobe koje godinu dana volontiraju u struci mogu polagati stručne i državne ispite.

"Ovim zakonom smo željeli pomoći svim mladim ljudima da steknu radno iskustvo u svojoj lokalnoj zajednici i budu konkurentiji na tržištu rada. Zakon o volontiranju usvojen je za vrijeme dok je Vladu FBiH vodio SDP i nakon 2 godine primjene tog zakona uočili smo neke nedostatke i htjeli smo izvršiti izmjene i dopune zakona kako bismo pomogli mladima, ali SDA i HDZ su protiv radnog iskustva za mlade. Mi ćemo nastaviti zahtjevati razmatranje ovog zakona na sjednici Parlamenta FBiH" rekao je Čengić.

Čengić je istakao kako podršku Zakonu o izmjeni i dopuni Zakona o volontiranju nisu dali zastupnici SDA, SBB-a, HDZ-a BiH, SBiH-a i zastupnik Laburističke stranke.