Bošnjaci zapaljeni u štali
4

Čengić: Od Tužilaštva BiH ćemo tražiti da zakažemo ekshumaciju

FENA
Na području Foče, u krugu porodične kuće (u štali) pronađeni su posmrtni ostaci za koje je na licu mjesta utvrđeno da je riječ o posmrtnim ostacima ljudskog porijekla, da vjerovatno pripadaju žrtvama iz proteklog rata o čemu je obaviješten i Institut za nestale osobe BiH, kazala je danas Feni glasnogovornica Instituta Lejla Čengić.

Po njenim riječima, istražitelj Instituta je izašao na lice mjesta i potvrđeno je da je riječ o kostima ljudskog porijekla. "U ponedjeljak ćemo uputiti zahtjev Tužilaštvu BiH kako bi se mogla zakazati ekshumacija i kako bi kosti koje se nalaze u krugu štale mogli ekshumirati, zatim na temelju DNK analize utvrditi identitet“ kazala je Čengić, dodajući da će dotada lice mjesta obezbjeđivati pripadnici policijske stanice Foča.

Članovi Udruženja porodica nestalih "Istina-Kalinovik 92", radeći na pripremi obilježavanja 20 godišnjice stradanja 24 Bošnjaka koji su na svirep način ubijeni, a potom zapaljeni u štali Tuzlaka u selu Ratine, pronašli su jučer ostatke više skeleta.

"Odlučili smo da očistimo ovaj teren i da podignemo spomen-obilježje. Prilikom čišćenja terena naišli smo na posmrtne ostatke. Obavijestili smo Institut za nestale osobe. Jučer je izlazio njihov inspektor i utvrdio da su ljudska tijela“, kazao je danas Feni predsjednik Udruženja Kemal Pervan.

Po njegovim riječima, obavijestili su i CJB Foča, oni su izašli na teren i obezbjeđuju lokalitet. Pervan je kazao da su članovi porodica nestalih i danas na terenu, nastavljaju čišćenje, a dio gdje su pronađeni posmrtni ostaci ne diraju.