BiH
0

Čengić: Nerijetko se skelet jedne žrtve kompletira sa dvije, tri ili četiri različite lokacije

FENA
U Memorijalnom centru u Potočarima u toku je reekshumacija ranije identificiranih i ukopanih posmrtnih ostataka žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da se reekshumacija obavlja radi reasocijacije, odnosno dodavanja naknadno pronađenih identificiranih dijelova tijela.

Planirano je da se izvrši reekshumacija 109 žrtava kojima će se dodati naknadno pronađeni dijelovi skeleta. Čengić navodi da bi reekshumacija trebala trajati do kraja ovog mjeseca, odnosno dok se reasocijacija posmrtnih ostataka 109 žrtava ne završi.

Reekshumaciji prosustvuju predstavnici Tužilaštva BiH, Međunarodne komisije za nestale osobe, pripadnici PS Srebrenica, vještak sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe i članovi obitelji žrtava.

  • Posmrtni ostaci većine ukopanih žrtava u Potočarima su nekompletni i obitelji su upoznate s činjenicom da će se, ukoliko budu naknadno pronađeni, dijelovi skeleta dodati ranije ukopanim posmrtnim ostacima - kazala je Čengić.

Dodala je da su žrtve ubijene u julu 1995. godine na području Srebrenice pronađene uglavnom u sekundarnim, odnosno izmještenim masovnim grobnicama.

  • Zločinci su, kako bi prikrili počinjene zločine masovnog ubijanja bošnjačkog stanovništva Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i drugih mjesta u okolini Srebrenice, izmještali grobnice sa primarnih lokacija na druge udaljene i skrivene lokalitete, s ciljem da se zločin ne dokaže, a žrtve nikad ne pronađu - navodi Čengić.

Ona ističe da „ovaj zločinački cilj nije ostvaren“ te da su pronađene i primarne i sekundarne masovne grobnice, ali je dislociranje grobnica za posljedicu imalo nekompletna tijela. Čengić je potcrtala da su prilikom izmještanja grobnica tijela raskomadana, a dijelovi tijela razmješteni na više različitih lokalica koje su u nekim slučajevima udaljene i po nekoliko kilometara.

Navodi da nisu rijetki slučajevi gdje se skelet jedne žrtve pronađe i kompletira sa dvije, tri ili četiri različite lokacije masovnih grobnica.

Identitet svih pronađenih posmrtnih ostataka utvrđen je na temelju DNK analize.

  • U Podrinje identifikacionom centru (PIP) u Tuzli nalaze se dijelovi skelata za 830 žrtava koje će se reekshumirati i kojima će se dodati naknadno pronađeni i identificirani posmrtni ostaci. Dakle, u narednom periodu izrvšit će se reasocijacije žrtava u Potočarima kojima su naknadno pronađeni dijelovi tijela - kazala je Čengić.