BiH
0

Ćemalović: Politika opet pobijedila na štetu građana

FENA
Nermina Ćemalović, poslanica Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, aktuelizirala je bezuspješno na današnjoj sjednici ovog doma u Sarajevu pitanje pravnog objedinjavanja zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići i Drim koji sada egzistiraju kao dvije odvojene cjeline u Federaciji BiH.

Ćemalović smatra da ove zavode, koji su prije rata bili jedna cjelina, treba ponovno pravno objediniti jer su udaljeni svega tri kilometra jedan od drugog i bave se istom djelatnošću. S obzirom na to da zbrinjavaju mentalno retardirane osobe, Nermina Ćemalović ističe da nipošto ne treba dozvoliti razdvajanje ove iznimno osjetljive populacije.

"Ova dva zavoda su nastala kao produkt rata, što nije dobro, posebno za ovakvu kategoriju korisnika socijalne zaštite. Mi u SDP-u smatramo da radom dva zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica (Drim, Bakovići) se produbljuje nacionalna podjela", stoji u obrazloženju amandmana koje je svojevremeno predložila poslanica Ćemalović.

Amandmani su, naime, bili pokušaj da se ozakoni inicijativa SDP-a, odnosno poslanice Ćemalović, o objedinjavanju zavoda Drim i Bakovići, a Ćemalović ih je podnijela na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta 5. septembra prošle godine, i to na tekst, upućen iz Federalne vlade, prijedloga zakona o preuzimanju prava i obaveza osnivača nad ustanovama socijalne zaštite FBiH. Tada je prijedlog ovog zakona, zajedno s njenim amandmanima, odobrio Predstavnički dom Federalnog parlamenta, ali kasnije to nije učinio i Dom naroda.

Iz takve situacije je proizašlo da je zakon odobren u dva doma u dvjema različitim varijantama pa je formirana zajednička parlamentarna komisija sa zadatkom da pokuša usaglasiti jedinstven stav i konačan zakonski tekst.

Nermina Ćemalović se nadala da će u takav tekst biti ugrađeni njeni amandmani, ali desilo se suprotno, Komisija je danas predložila usaglašenu varijantu koja ne sadrži i njene prijedloge.

"Politika je opet pobijedila na štetu interesa građana Federacije. Nažalost, ova dva zavoda će i dalje egzistirati odvojeno", zaključak je Nermine Ćemalović.