BiH
0

Čelnici Sarajeva i Friedrichshafena razgovarali o budućoj saradnji u privredi i turizmu

Klix.ba
Zamjenik gradonačelnika Sarajeva dr. Ranko Čović sa saradnicima primio je danas višečlanu delegaciju njemačkog grada Friedrichshafena, s kojim je Sarajevo u pobratimskim vezama već 43 godine.

Delegaciju ovog njemačkog prijateljskog grada čine: zamjenik gradonačelnika Friedrichshafena dr. Wolfgang Sigg, predsjedavajući Udruženja „Pro Sarajevo“ Bernd Fuchs i grupa od 17 građana i građanki.

Prijemu su prisustvovali i gradski vijećnici Sarajeva Miroslav Živanović i Branislava Rakonjac.

Dužnosnici Sarajeva i Friedrichshafena razgovarali su o nastavku saradnje u oblasti kulture i obrazovanja, ali i intenziviranju budućih odnosa preko sajamskih manifestacija i turizma, a posebno privrede.

"Trenutak je da potražimo nove modalitete privredne saradnje, i to u oblasti malih i srednjih preduzeća", istaknuo je dr. Čović, koji se ovom prilikom zahvalio na sredstvima koje su Grad Friedrichshafen i Udruženje 'Pro Sarajevo' prošle godine donirali za sanaciju posljedica prirodne nesreće izazvane poplavama i klizištima na području općine Vogošća.

Zamjenik gradonačelnika ovog njemačkog grada dr. Wolfgang Sigg rekao je da je do sada oko hiljadu građana i građanki Sarajeva i Friedrichshafena, u sklopu različitih razmjena, posjetilo ova dva grada.

"Ovu uspješnu priču trebamo nastaviti i ubuduće raditi na tome da se mladi što više posjećuju i surađuju u oblasti kulture, obrazovanja i sporta".

Nakon prijema, delegacija Friedrichshafena je obišla Vijećnicu, gdje su je domaćini upoznali sa historijom i 18.-godišnjom obnovom ovog najreprezentativnijeg objekta grada Sarajeva iz austrougarskog perioda.

Drugog dana boravka u Sarajevu, u srijedu u 9 sati, delegacija iz Friedrichshafena posjetit će Dom zdravlja "Omer Maslić", u čiju su obnovu i opremanje Uprava i građani Friedrichshafena uložili 800.000 eura, a u 10.00 sati sastat će se sa čelnicima Općine Novo Sarajevo.