BiH
20

Čelnici Općinskog vijeća Centar posjetili azil u Prači

FENA
Predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Varja Nikolić i dopredsjedavajući Vijeća Nedžad Ajnadžić s vijećnicima jučer su posjetili prihvatilište za napuštene i izgubljene pse u Brdarićima u Prači.

Povod posjete je vijećnička inicijativa da se utvrdi u kakvim uslovima borave psi u azilu, imajući u vidu da je Općinsko vijeće Centar odobrilo 70.000 KM u ovogodišnjem općinskom budžetu za ublažavanje i rješavanje problema pasa lutalica, a od te sume uplaćeno je 12.000 KM za smještaj pasa lutalica u azilu u Prači.

Općina Centar je i prošle godine izdvojila 12.000 KM za rad tog azila.

Tokom boravka u Prači delegacija sarajevske Općine Centar je posjetila Općinu Pale -Prača gdje ih je primio načelnik Asim Zec koji je kazao da su iz ove Općine nadležnim institucijama uputili zahtjev za izmjene postojećeg Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kako bi se poboljšale odredbe zakona koje su teško provodive.

Doktor veterinarskih nauka Adnan Hodžić, zaposlen u azilu za napuštene pse, upoznao je goste o funkcioniranju azila.

"Prije upućivanja uhvaćenih pasa u azil, na Veterinarskom fakultetu ili u nekoj od veterinarskih stanica u Kantonu Sarajevo uradi se kastracija ili sterilizacija pasa. Po dolasku u azil pse prvo smještamo u karantenu gdje su pod stalnim nadzorom veterinara, a potom ih puštamo da borave zajedno s ostalim psima. U azilu svakodnevno pripremamo kuhanu hranu za pse, za što je potrebno oko 400 kilograma namirnica i izvodimo ih u posebno ograđen prostor na otvorenom", pojasnio je Hodžić.

U ovom azilu smješteno je 495 pasa lutalica, od kojih su 142 uhvaćena na području općine Centar.

Po nalogu Općine Centar, ovih dana na području Grdonja i Pionirske doline uposlenici azila iz Prače hvataju opasne pse lutalice.

Uposlenici azila navode da su boksovi za pse napravljeni prema odgovarajućim tehničkim normama, s tekućom vodom, a u toku je opremanje veće prostorije s boljim radnim uslovima u koju će biti prebačena ambulanta, a u planu je i proširenje kapacitete azila za još 500 mjesta, za šta se čekaju sredstva od Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo.

Tokom naredna tri mjeseca u planu je hvatanje i kastracija, odnosno sterilizacija 1.100 pasa lutalica.

Posjeti su prisustvovali vijećnici Općine Centar Zora Ostojić, Inda Handžić, Suvad Kerla, Velija Katica, Haris Fazlagić i Nedžad Topić.