BiH
0

Čelnici EUFOR-a poželjeli dobrodošlicu učesnicima vježbe "Brzi odgovor 2013"

FENA
József Szpisják (Foto: Klix.ba)
József Szpisják (Foto: Klix.ba)
Komandant EUFOR-a general-major Dieter Heidecker i načelnik štaba EUFOR-a brigadni general József Szpisják poželjeli su danas dobrodošlicu učesnicima vojne vježbe "Brzi odgovor 2013".

Ceremonija je upriličena u bazi "Archer" u Butmiru, odnosno hangaru gdje su smješteni helikopteri tipa "Black Hawk".

Heidecker je naglasio važnost uloge EUFOR-a i zahvalio se zemljama učesnicama na vrijednoj podršci i predanosti.

Szpisják je istakao da cijeni izvanredan rad njegovog osoblja kao preduslov za uspješan početak vježbe.

Podsjetio je da će u izvođenje vježbe aktivno biti uključeno oko 800 pripadnika osoblja.

Otkako je u decembru 2004. preuzeo misiju od SFOR-a, EUFOR uspješno garantira mir i održava sigurno i stabilno okruženje, na taj način doprinoseći povećanoj stabilnosti u BiH.

"Kada je u septembru 2012. smanjen broj trupa raspoređenih u okviru EUFOR-a, Operacije Althea, to je urađeno u svjetlu značajnog poboljšanja sigurnosne situacije u ovoj zemlji i sve većeg angažmana bh. vlasti", navedeno je u saopćenju EUFOR-a.

Nadalje, podsjećaju, to smanjenje je provedeno uz saznanje da EUFOR, u slučaju potrebe, može brzo rasporediti tzv. "Snage iza horizonta" da bi održao sigurnost i stabilnost.

Takvo raspoređivanje redovno se uvježbava s ciljem obučavanja i provjere ovog ključnog kapaciteta.

U okviru najveće ovogodišnje operativne vježbe ovog tipa već su uspješno provedeni aktivacija, brzo raspoređivanje i integracija dvije čete lake pješadije iz Ujedinjenog kraljevstva i Mađarske u strukturu EUFOR-a.

Prvi dio faze uvježbavanja odvijat će se od 18. do 20. aprila u bazi "Butmir" u Sarajevu i obližnjoj kasarni u Rajlovcu.

U posebnoj fazi ove vojne vježbe EUFOR će angažirati jedinicu iz sastava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) u okviru zamišljenog scenarija jedne operacije podrške miru.

Cilj je poboljšanje njihove obučenosti i međunarodne interoperabilnost.

U ovoj fazi uvježbavanja, a koja počinje 20. aprila, učestvovat će jedna četa OS BiH s pridodanim elementima, a odigrat će se u području Kalinovika i Pazarića.

Faza obuhvata i organiziranje pokazne vježbe kombiniranih vojnih sposobnosti za visoke zvanice i predstavnike domaćih i međunarodnih medija, koja će biti održana u kasarni u Pazariću 25. aprila 2013.

Ove aktivnosti su zamišljene tako da se OS BiH omogući sticanje dodatnog iskustva u zajedničkom radu u okviru međunarodnih vojnih snaga, da bi bio nastavljen razvoj OS BiH kao moderne oružane snage do nivoa potrebnog za euroatlantsku integraciju.

Robustan program osposobljavanja i obuke EUFOR-a namijenjen je ojačavanju OSBiH te njenim sposobnostima i vještinama potrebnim za službu i pozitivan doprinos u međunarodnim misijama u inostranstvu.

Osim provođenja vojnih operacija EUFOR također podržava proces normalizacije i vladavinu zakona u BiH u tijesnoj saradnji sa širom međunarodnom zajednicom i njenim organizacijama.

EUFOR je, navedeno je u saopćenju, predan u pružanju pomoći agencijama za provođenje zakona u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u BiH.

Vojna vježba EUFOR-a "Brzi odgovor 2013" završit će 27. aprila.