BiH
6

Čelinac poplavljen, nema struje i vode

SRNA
Čelinac (Foto: SRNA)
Republička Uprava Civilne zaštite saopštila je da je na području opštine Čelinac cijeli grad poplavljen, a voda ulazi u pojedine stambene objekte.

U Čelincu nema električne energije, a prestalo je i snabdijevanje vodom.

U izvještaju Republičke uprave Civilne zaštite o stanju na poplavljenim područjima u Republici Srpskoj od 14.00 sati navod se da je putna komunikacija iz Čelinca ka Banjoj Luci i Tesliću u prekidu, a vodostaj rijeke Vrbanje je u blagom opadanju.

U saopštenju se navodi da se rijeka Jošavka izlila i na put Čelinac – Prnjavor u mjestu Grabovica.

Na teritoriji grada Banja Luka situacija je najkritičnija u naseljima Česma, Lazarevo i Karanovac.

Navodi se da je vodostaj rijeke Vrbanje u Kotor-Varošu u padu. Snabdijevanje električnom energijom u gradu je uredno, dok u okolnim mjestima ekipe rade na sanaciji i redovnom snabdijevanju električnom energijom.

Formirane su tri ekipe koje su na terenu i prikupljaju informacije i potrebe ugroženog stanovništva, a prvenstveno za spašavanje ljudi. Crveni krst je formirao ekipe za pomoć ugroženom stanovništvu, a evidentiraju i potrebe za hranom i vodom. Putni pravac Kotor-Varoš – Teslić preko Borja je prohodan.

Ima pojave klizišta i odrona, a mehanizacija na terenu otklanja posljedice.

U popodnevnim satima 12 ljudi koji imaju potrebu za dijalizom obilaznim putem preko Kotor-Varoši – Vagani i Vidova doći na magistralni put Banja Luka – Jajce u mjestu Krupa na Vrbasu i dalje u Banju Luku.

Na području opštine Jezero pored ambulante, benzinske pumpe i ulice 21. novembar poplavljeno je i 25 kuća.

Zaplavljena je i raskrsnica magistralnog i regionalnog puta kod benziske pumpe, kao i ribogojilište uz rijeku Plivu.

U naseljenom mjestu Đumezlije poplavljene su četiri kuće, a u naseljenom mjestu Ljoljići osam kuća i dio stare pruge.

Most u selu Ljoljići je u opasnosti od nadolazeće rijeke Plive. U samom selu Ljoljići osječeno je oko 50 kuća.

U mjestu Čerkazovići poplavljeno je pet kuća, a pojavio se i odron u dužini od 150 metara. U mjestu Prisoje aktiviralo se klizište, a u Kovačevcu i Perućici su se pojavili odroni.

Na području grada Prijedor nivo rijeke Sane u 12.00 časova iznosio je 450 centimetara što je za deset više nego u 9.00 časova. Očekuje se dalji porast vodostaja.

Proglašena je redovna odbrana od poplava drugog stepena. U naseljima Tukovi, Raškovac, Gomionica, Topolik i Vrbica poplavljeno je oko 200 kuća i u prekidu je putna komunikacija na relaciji Prijedor - Bošćani – Gomionica.

Zbog ugroženosti elektroenergetskih postrojenja izazvanih poplavom bez napajanja električnom energijom od 10.00 časova su ostala područja opštine Oštra Luka odnosno mjesta Srdići, Popovići, Usorci i DŽaje, a od 12.40 sati naselje Raškovac u Prijedoru.

Vodostaj rijeke Une na području opštine Novi Grad u 12.00 časova iznosi 320 centimetara, što je 12 više u odnosu na mjerenje od 9.00 časova, a nivo rijeke Sane je 374 centimetara u blagom je porastu i na snazi je redovna odbrana od poplava.

U prekidu su putni pravci Blagaj – Radomirovac i Blagaj – Vitasovci. Saobraćaj je moguć zaobilaznih putevima.

Na području opštine Milići su od rijeke Jadar poplavljeni Mjesna zajednica Skugrići, mjesto Kaldrmica, gdje je ugroženo četiri domaćinstava , Mjesna zajednica Raševo, mjesto Donje Raševo, gdje su tri domaćinstva ugrožena, Mjesna zajednica Kasaba gdje je takođe ugroženo tri domaćinstva, te Mjesna zajednica Dubnički most gdje je ugroženo devet domaćinstava.

Od rijeke Zeleni Jadar su poplaveljene Mjesne zajednice Derventa u kojoj je ugroženo 15 domaćinstava i Mjesna zajednica Mišići u kojoj je ugroženo deset domaćinstava.

Rijeka Studeni Jadar poplavila je mjesne zajednice Milići dva i Milići jedan u kojima je ugroženo po jedno domaćinstvo.

Nivoi rijeka Jadar, Zeleni Jadar i Studeni Jadar su u blagom padu u odnosu na juče.

Na području Milića aktivirana su klizišta u Mjesnoj zajednici Milića Brdo u kojoj je ugroženo jedno domaćinstvo i lokalni put, Mjesnoj zajednici Dubnički most gdje je ugrožen jedan stambeni objekat, Mjesnoj zajednici Milići jedan u kojoj su ugrožena dva stambena objekta.

Klizišta su, takođe, oštetila lokalni put u Mjesnoj zajednici Koprivno, a u mjesnim zajednicama Mišići i Nova Kasaba ugroženo je po jedno domaćinstvo.

U Mjesnoj zajednici Milići dva, u mjesto Đurđević selo su dvije dvije kuće ugrožene od klizišta dok su u Mjesnoj zajednici Dubnica tri klizišta, i svako ugrožava po jedan stambeni objekat.

Klizišta u mjesnim zajednicama Vukovići i Vrtač ugrožavaju lokalni put i dvije kuće i tri kuče u Mjesnoj zajednici Dubnica.

Na području Milića blokirani su Magistralni put Vlasenica-Zvornik, na ulazu u Miliće, kod benzinske pumpe klizište presjeklo put i radovi na raščišćavanju su u toku. Takođe je prekinut lokalni put Kušlat –Raševo.

Kada je riječ o snabdijevanje električnom energijom uslijed oštećenja dalekovoda su bez napajanja mjesne zajednice Rupovo Brdo, Đile, Koprivno i Derventa dok je snabdjevanje vodom uredno.

U opštini Osmaci je od rijeka Spreča, Ševska i Mramorska u Mjesnoj zajednici Osmaci polavljeno veće površine poljoprivrednog zemljište dok rijeka Krivaja plavi Mjesnu zajednicu Caparde u kojoj su u po četiri kuće zaplavljene u mjestima Vilčevići i Kusonje.

Regionalni put Osmaci – Caparde je blokiran, a klizišta ugrožavaju u Mjesnoj zajednci Caparde lokalni put Vilčevići-Osmaci, dok je u Mjesnoj zajednici Borogovo ošećen lokalni put i poptuno uništena jedna štala.

Klizište u Mjesoj zajednici Osmaci u mjestu Sajtovići ugrožena je jedna kuća.

Snabdijevanje električnom energijom na području opštine Osmaci je uredno, dok je, zbog većeg kvara na vodovodnoj mreži, naseljeno mjesto trenutno bez vode.