BiH
0

Čekić: Presuda Stanišiću i Simatoviću je neviđeni pravni presedan

FENA
Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Smail Čekić u izjavi za Agenciju FENA je kazao da je za njega današnja oslobađajuća presuda Haškog tribunala bivšem šefu Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću-Frenkiju, iznenađenje.
  • Ovo je razočarenje za sve žrtve genocida u Bosni Hercegovini, ali i za istraživače koji se naučno-teorijski i naučno-empirijski bave tim pitanjem. Imajući u vidu obimnu relevantnu dokumentaciju različite provenijencije koja govori suprotno današnjoj presudi, može se reći da je presuda u pravu neviđeni presedan - smatra Čekić.

Kako je pojasnio, iz sažetka moglo se utvrditi da su obojica bili visoki funkcineri SR Jugoslavije i najbliži saradnici Slobodana Miloševića te da su oni organizirali, obučavali brojne jedinice, pružali logističku podršku, bili na ratištu kako u Hrvatskoj tako i u BiH posebno Jovica Stanišić koji je i za vrijeme i neposredno pred genocid u Srebrenici bio na licu mjesta s Radovanom Karadžićem.

"Međutim, ovakva pravna praksa ICTY je nastavak one prakse koja je došla do izražaja pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu kada su postavljeni visoki standardi dokazivanja zločina gdje pored brojnih dokaza jedino se očekivalo i priznanje pojedinaca u njihovom učešću u zločinima, a i u toj varijanti postavilo bi se pitanje da li bi oni bili osuđeni", tvrdi Čekić.

Pretresno vijeće Haškog tribunala (ICTY) oslobodilo je danas bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića-Frenkija svih optužbi za koje ih je teretilo Haško tužiteljstvo te je naložilo da Stanišić i Simatović odmah budu pušteni na slobodu.

Naime, Pretresno vijeće smatra da nisu van razumne sumnje dokazane inkriminacije Tužiteljstva koje su Stanišića i Simatovića teretile za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.