BiH
0

Čekić: Dejton legalizirao genocid i osvajački rat protiv RBiH

FENA
Prof. dr. Smail Čekić
Prof. dr. Smail Čekić
Nezavisnost BiH 1992. godine bila je samo logični slijed i rezultat onoga što je cijela historija BiH iskazala i za što je ZAVNOBiH ostavio bitne političke i ustavnopravne pretpostavke, ocijenio je danas u Sarajevu prof. dr. Smail Čekić.

Čekić je je zajedno s historičarem prof. dr. Enverom Imamovićem bio uvodničar na javnoj tribini Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) "Kontinuitet državnosti BiH", koja je organizirana danas u Sarajevu.

Po Čekićevim riječima, tekovine Narodnooslobodilačkog pokreta i antifašističke borbe u II svjetskom ratu bile su značajan temelj odbrambenog rata 1992.- 1995. protiv fašizma, a za očuvanje BiH.

Prof. Čekić smatra da je Dejtonski sporazum, pod pritiskom međunarodne zajednice, zaustavio potpuni završni uspjeh odbrambenog rata i, nažalost, legalizirao osvajački rat protiv Republike BiH i genocid nad Bošnjacima, te nametnuo rješenja koja nisu u skladu s međunarodnim demokratskim standardima.

  • Uvjereni smo da u BiH postoje brojni antifašisti koji su u stanju da obnove i učvrste demokratski, multietnički i multikulturalni karakter BiH, kao nezavisne, jedinstvene, održive funkcionalne i prosperitetne države, zaključio je prof. Čekić.

Sve što se dešava u nekoj zemlji uzrokovano je nizom faktora, a ne samo političkim, kazao je u svom izlaganju prof. Enver Imamović.

Na prvom mjestu to je njen geostrateški položaj, a položaj BiH je takav da je bila na vjetrometini ne samo balkanskoj nego evropskoj.

  • Opće je poznato da nijedna migracija za koju historija zna na tlu Evrope nije zaobišla Balkanski poluotok i prostor BiH. A sve to je ovdje ostavilo traga, istaknuo je prof. Imamović, koji je u svom izlaganju i krenuo od najstarijih perioda.