Fond solidarnosti FBiH
0

Čekanja na listi za liječenje traju i do dvije godine

Piše: A. Karadža
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kao i svake kalendarske godine, Vlada FBiH je donijela Odluku o izdvajanju sredstava u Fond solidarnosti FBiH za 2010. godinu. Imajući u vidu težak položaj zdravstva u Federaciji BiH predloženo je da se i ove godine zadrži postojeća stopa izdvajanja iz doprinosa po osnovu zdravstvenog osiguranja u visini od devet posto, kako je bilo i prethodne godine.

Prema riječima Novke Agić, direktorice Zavoda za zdravstveno osiguranje FBiH, oni su se za devet posto izdvajanja opredjelili zbog teške ekonomske situacije koja je uzrokovala probleme ubiranja prihoda od zdravstvenog osiguranja kao i zbog kolegijalnosti prema kantonalnim zavodima za zdravstveno osiguranje. Ta će izdvajanja biti dovoljna za prikupljanje iznosa od 80 do 85 miliona maraka, a Agićeva kaže da bi oni bili presretni ako bi ostvarili prihode na nivou prošle godine.

"U skladu sa odredbama, Vlada FBiH bi trebala na račun Fonda solidarnosti uplatiti istu svotu novca koja se prikupi od izdvajanja iz doprinosa, ali se to još nije desilo. Za ovu godinu smo postigli dogovor i bili bi zadovoljni ako uplate 26 miliona KM", rekla je Agićeva za Sarajevo-x.com.

Ona je naglasila da je osnovni cilj da Fond solidarnosti ne smanji obim prava i ona smatra da se to neće desiti.

"Nama je najvažnije da ne ugrozimo zdravlje i ne prekinemo program pacijentima koji se liječe. Ono što redovno ide kroz program smo pokrili", rekla je direktorica Zavoda za zdravstveno osiguranje FBiH.

Kao i više puta do sada, ona je upozorila na veliki problem koji predstavlja plaćanje PDV-a na lijekove.

"Prošle godine smo dali 13 miliona KM na osnovu PDV-a za lijekove i nedopustivo je da se doprinosi terete oporezivanjem", kazala je Agićeva.

Ona je dodala da se vrši pritisak na Vijeće ministara kako bi ukinuli ili uveli diferenciranu stopu na skupe lijekove, ali da pomaka i pozitivnog odgovora nema.

Jedan od prijedloga je bio i formiranja Fonda za skupe lijekove na nivou BiH od prikupljenih akciza, ali je i taj prijedlog odbijen. Dodatan problem prestavljaju i carine zbog kojih su uvozni lijekovi skuplji i za 30 posto, što na iznos od 50 do 150 hiljada maraka koliko košta tretman skupim lijekovima nije mala cifra.

Na listama za čekanje pacijenti se nalaze i po dvije godine dok se ne obezbjede sredstva za liječenje skupim lijekovima. Agićeva je rekla da se u program ne ulazi dok se ne obezbjede sva sredstva, jer bi najgore bilo da se program prekine nakon što se počne sa liječenjem.

Istakla je da će se nastaviti sa pritiscima i lobiranjem kako bi se konačno usvojio zakon koji bi diferencirao poreznu stopu na skupe lijekove i time olakšao liječenje brojnih pacijenata.