BiH
136

Čekamo snijeg: Planine spremne za zimsku sezonu

FENA
Jahorina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jahorina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pripreme za predstojeću zimsku sezonu na olimpijskim planinama u Bosni i Hercegovini su završene, a zvanično otvaranje sezone je u decembru.

Radnici Kantonalnog javnog preduzeća ''ZOI'84'' u protekla tri mjeseca intenzivno su radili na pripremama. Iz tog preduzeća Feni su kazali da je provjeren sistem osnježavanja, vertikalni transport te je izvršen remont žičara, liftova i mašina za uređenje staza.

Puštanje u promet planirano je između 20. i 25. decembra, kao što je praksa bila i ranijih godina, no, navode to zavisi od vremenskih prilika, odnosno snježnih padavina.

Očekuju da će i ove godine zimska sezona biti uspješna, kao i prošle godine kada su Igman i Bjelašnicu posjetile stotine hiljada gostiju.

Na kraju prošlogodišnje sezone direktor Ski-centra Bjelašnica - Igman Suad Jusić Feni je kazao da su imali najuspješniju sezonu u proteklih 20 godina.

Samo u mjesec dana od otvaranja Igman i Bjelašnicu je posjetilo 200.000 gostiju.

Pripreme su završene i na Jahorini. Iz Olimpijskog centra Jahorina Feni su potvrdili da su staze uređene te da je urađen remont kompletnog vertikalnog transporta.

Na toj planini također je prošle zime zabilježen velika posjećenost, a očekuju da će i ove biti tako.

Otvaranje zimske sezone planirano za 12. 13 decembar, a ako bude snijega ili uslova za vještačko osnježavanje skijanje će biti moguće i ranije. Na sve tri planine i ove godine će biti organizirano noćno skijanje.

Akcijska prodaja sezonskih karata za skijanje na Bjelašnici i Igmanu je završena, a za Jahorinu je aktuelan drugi krug prodaje.

Pojedinačna karta za Igman i Bjelašnicu koštat će pet KM, dok sezonska karta sa fotografijom košta 690 KM. Cijena noćnog skijanja nije uključena u sezonsku kartu i iznosi 20 KM. Dječje karte su jeftinije.

Pojedinačna karta za Jahorinu koštat će sedam KM, dok sezonska karta sa fotografijom košta 720 KM. Akcijska prodaja traje do 22. novembra i sezonska karta sa slikom košta 500 KM. Dječje karte su jeftinije.