Nikola Špirić
0

Čeka se usaglašavanje SBiH i SDA

SRNA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić rekao je da očekuje da se Stranka za BiH (SBiH) i SDA usaglase u vezi s imenovanjem direktora Regulatorne agencije za komunikacije i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

On je istakao da je završen jedan dobar posao imenovanjem direktora Direkcije za evropske integracije, a da su SBiH i SDA dobile dodatno vrijeme za usaglašavanje o imenovanju direktora Regulatorne agencije za komunikacije i UIO.

"Čekam da mi jave da su se usaglasili i da će biti izbrani najuspješniji na konkursu. Kada mi to jave zakazaću sjednicu Savjeta ministara i imaćemo direktore tih agencija. Što se mene tiče, može odmah, može ove ili iduće sedmice. Ali ono što je sigurno, predsjedavajući Savjeta ministara nije džuboks u koji mogu ubacivati različite želje, nego čovjek koji vodi odgovornu politiku u skladu sa zakonom i Ustavom",  rekao je Špirić večeras gostujući u programu  RTRS-a. 


Špirić je ocijenio da pozivanje Bošnjaka na narušavanje nacionalnog balansa na rukovodećim pozicijama nije utemeljeno, već je zamajavanje javnosti unutar BiH i da služi za unutrašnje obračune i približavanja na relaciji SBiH i SDA.  

"Savjet ministara je prvi zatražio od Generalnog sekretarijata da sačini   informaciju nacionalne zastupljenosti rukovodećih državnih službenika, uključujući generalne sekretare i pomoćnike ministara. Tu informaciju smo razmatrali 25. jula i moram da kažem javnosti da su od 383 rukovodeća službenika u svim institucijama vlasti BiH 163 Bošnjaci, što je 42,56 odsto, 113 ili 29,5 procenata su Srbi, 93 su Hrvati ili 24,8 procenata, 12 ima iz kategorije ostalih, a dva državna službenika su se izjasnila kao neopredijeljeni", precizirao je Špirić.

Špirić je rekao da postoji neravnoteža na račun Srba, dodavši da ne može da se načudi da je neko u bivšim institucijama vlasti pristao da guverner Centralne banke, direktori Direkcije za evropske integracije, UIO, Regulatorne agencije za komunikacije budu iz reda jednog naroda.

"Možda je to bila trenutna neravnoteža, koju je trebalo ispraviti i ja to sada činim", istakao je Špirić, pozvavši ostale da mu pomognu.
Špirić kaže da će radije pristati da bude smijenjen, nego da se bavi takvom vrstom potkusurivanja kako to žele Bošnjaci. On je poručio da se mora shvatiti da kontrolni paket u ovom trenutku u rukama drži predsjedavajući i da mu ne trebaju dogovori sa liderima političkih partija.

"Ja sam to pokušavao i ne ide, pokušavao sam sa ministrima i nije išlo. U zakonu piše da predsjedavajući predlaže direktore, a Savjet ministara se izjašnjava o tome", napomenuo je Špirić. 

Na pitanje ko će snositi odgovornost za stanje i razne malverzacijama u ovim agecijama poput UIO, kada je direktorima odavno istekao mandat, Špirić je kazao da će vrlo brzo zatražiti da nadležne inspekcijske institucije uđu u te agencije.