BiH
0

Čeka se sigurnosna garancija FBiH i KS za povratak u institucije BiH

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Danas je u Mostaru u zgradi institucija BiH održana sjednica Izvršnog obavještajnog odbora koju je sazvao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, a kojoj su prisustvovali direktori agencija za sigurnost BiH te ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić i Nikola Špirić.

Bevanda je na konferenciji za novinare pojasnio da su održana dva sastanka; jedan sa predstavnicima sigurnosnih agencija te drugi, prošireni, kojem su se pridružili članovi Vijeća ministara.

Kako je rekao Bevanda, na današnjem proširenom sastanku s ministrima i predstavnicima agencija za sigurnost dogovoreno je da će se osigurati nesmetan rad institucija BiH. Dogovoreno je da se u naredna 24 sata zatraži pismena garancija od Federacije BiH i Kantona Sarajevo, da će se preduzeti sve mjere za sigurnost i normalan rad državnih institucija. Nakon što se dobije sigurnosna garancija od FBiH i Sarajavskog kantona, donijet će se odluka o povratku u institucije BiH u Sarajevu.

Bevanda je rekao kako razumije da je stanje u državi teško i da građani imaju pravo protestirati i demokratskim putem tražiti svoje ciljeve, ali da to mora biti organizirano u skladu sa zakonom.

Prvi čovjek Vijeća ministara posebno je naglasio da je na sastanku konstatovano da je bilo propusta sigurnosne prirode od strane nadležnih te je dodao kako je današnji sastanak za njega pozitivan impuls posebno zbog činjenice da su od svih danas prisutnih agencija za sigurnost dobijene tražene garancije te još samo nedostaje garancija federalnog nivoa i Kantona Sarajevo.

Na novinarsko pitanje da li se osjeća krivim za smrt Berine Hamidović, Bevanda je izrazio zgražanje zbog tako formulisanog pitanja, rekavši kako on ne osjeća nikakvu odgovornost ali da osjeća bol i žaljenje.