BiH
17

Čeka se rješenje problema: Rudari i dalje ulaze u nesigurne jame

Piše: M. N.
Predstavnici Vlade FBiH, JP Elektroprivreda i Saveza sindikata radnika rudnika FBiH održat će danas sastanak u Sarajevu na kojem bi trebao biti predstavljen način realizacije Sporazuma koji je potpisan 19. jula ove godine, a kojim su se trebali riješiti problemi rudnika i sigurnosti rudara u jamama.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Kako je za Klix.ba rekao Sinan Husić, predsjednik Sindikata, bez obzira na to kakvo rješenje bude ponuđeno, o njemu će se očitovati Upravni odbor sindikata rudara u četvrtak.

"Imamo osam rudnika uglja u FBiH gdje su se stvari pomakle s mrtve tačke, gdje nemamo neželjenih dešavanja i uposleni imaju životni standard na pristojnom nivou. Ali imamo i sredinu gdje nije bilo značajnijih pomaka. Jasno je da nema vremena za odgađanje rješavanja problema. Bez obzira na to koliko teško i bolno bilo, moramo sjesti i početi rješavati probleme. Očekujemo da odmah poslije, kako god završio pregovarački proces, u sredinama u kojima je najteže vidimo konkretne aktivnosti", rekao je Husić za naš portal.

Naglasio je kako će Sindikat sačekati okončanje izbora imenovanja upravnih tijela u rudnicima dodavši kako će neka tijela morati pokazati više aktivnosti i entuzijazma u svom radu jer su za taj rad dobro plaćeni.

"Nama je poziva upućenih premijeru i generalnom direktoru JP EP zbog uplaćivanja plata preko glave. U narednom periodu tražit ćemo odgovore od ljudi koji upravljaju rudnicima na pitanja 'Umijete li, znate li i možete li'. Ako je odgovor na bilo koje od tih pitanja 'ne', neka se sklone i daju priliku ljudima koji hoće da rade", rekao je Husić.

Prvi problem koji se treba riješiti je, prema Husićevim riječima, podizanje proizvodnog rezultata na viši nivo u rudniku uglja Kreka Tuzla i rudniku mrkog uglja Zenica.

"Tu smo imali strašnu tragediju gdje smo izgubili pet rudara, a rudnik Kreka je bio potopljen. Upravi EP je dostavljen spisak minimalnih potreba. Očekujemo u periodu od 12 do 15 mjeseci uvođenje novih širokih čela u rudnike Kreka i Zenicu", zaključio je Husić.

Sastanak između predstavnika Vlade FBiH, JP EP BiH i Saveza sindikata radnika rudnika FBiH bit će održan u Vladi FBiH u 11 sati.