FBiH
0

Čeka se na imenovanja 35 čelnih funkcija

SRNA
U Federaciji BiH /FBiH/ čeka se na imenovanje 35 čelnih funkcija u institucijama i preduzećima, a neke pozicije upražnjene su i po četiri godine, pišu "Nezavisne novine".

U Parlamentu FBiH smatraju da su politički interesi glavna kočnica u procesu imenovanja, a savjetnik premijera FBiH Meho Rekić ističe da SDA intenzivno razgovara sa predstavnicima HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, te da pokušava naći najbolje rješenje za građane BiH.

"Imamo situaciju da se na 60 dana imenuje v.d., pa se to produži za 60 dana, mada to nije baš po zakonu. Važno je završiti imenovanja u institucijama jer im to stvara problem", dodao je Rekić.

On je napomenuo  da se još nisu politički usaglasila imenovanja, te sumnja da će ona biti na narednoj sjednici Vlade.

Članovima Komisije za vrijednosne papire mandat je istekao u maju ove godine, dok je u septembru prošle raspisan konkurs za člana Regulatorne komisije za električnu energiju FBiH (FERK), u aprilu ove je Vlada potvrdila imenovanje, ali to nisu učinili predsjednica i potpredsjednici FBiH. 

Odluka predsjednice FBiH Borjane Krišto čeka se i kada je riječ o imenovanju ministra prostornog uređenja FBiH.

Među spornim su i imenovanje direktora HT Mostar, koje se duže od dva mjeseca čeka da dođe na Vladu, zamjenika direktora Agencije za privatizaciju FBiH, menadžmenta "Hidrogradnje" i  "Energoinvesta".