Iznenađenje EUFOR-ovog tima
86

Ček od 6.100 KM u Dječije selo u Sarajevu stigao helikopterom

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Rutinskom vježbom helikopterske medicinske evakuacije, viši ljekar major Stefan Schachner iz Austrijskog kontingenta EUFOR-a, danas se spustio u Dječije selo "SOS Kinderdorf" u Sarajevu, gdje je direktoru sela uručio ček od 6.100 KM.

"Novac će biti utrošen na utopljavanje jedne kuće u Dječijem selu. To su potrebe koje mi imamo zbog uštede energije, zbog ekologije, želimo utopliti još jednu kuću da bi štićenici osjetili kućnu atmosferu", kazao je direktor Dječijeg sela Damir Mahmić.

Dječije selo i EUFOR sarađuju već nekoliko godina, a pripadnici EUFOR- a često posjećuju ovu ustanovu, te na različite načine pomažu štićenicima.

"Pripadnici EUFOR- a su nesumnjivo prijatelji Dječijeg sela", dodao je Mahmić.

U nesvakidašnjem prizoru uručenja poklona učestovala su djeca, osoblje sela i pripadnici EUFOR- a koji su prikupili novac.

Novac su prikupili pripadnici austrijskog sanitetskog tima u sastavu EUFOR-a tokom proteklih šest mjeseci, organizirajući u bazi Butmir razne događaje na kojima se prikupljao novac.

Pripadnici snaga EUFOR-a podsjećaju da su akciju podržali i vojnici iz svih zemalja učesnica u misiji i pripadnici Štaba NATO-a u Sarajevu.

Dječije selo "SOS Kinderdorf" trenutno je organizirano u 16 porodica u kojima živi 94-oro djece. Pored sela, ustanova ima i dvije kuće za mlade koje su smještene u gradu. Selo skrbi za 154 djece.