Nikola Špirić u Moldaviji
0

CEI treba nastaviti da igra važnu ulogu

FENA
BiH očekuje snažnu podršku Evropske komisije i financijskih institucija za projekte Centralnoevropske inicijative (CEI), posebno za projekte koji se direktno odnose na razvoj i jačanje političke, ekonomske i kulturne saradnje zemalja članica, rekao je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić u obraćanju na samitu premijera država CEI-a.

Špirić smatra da ova inicijativa treba nastaviti da igra važnu ulogu, te da što intenzivnije preuzme liderstvo u podršci procesima društvene i ekonomske transformacije koji se odvijaju u onim članicama koje su zasad van EU.

On ocjenjuje da su saradnja unutar okvira CEI-a i pogotovo konsultacije u vezi s političkim pitanjima od zajedničkog značaja, značajno doprinijele jačanju stabilnosti, prosperiteta i ekonomskog razvoja regije, unapređujući opću klimu i bilateralne odnose među članicama.

Špirić je mišljenja da je sve veća važnost interakcije između članica koje su u EU i onih koje nisu, u kontekstu zajedničkih projekata i pokretanja programa za pomoć u usvajanju evropskih standarda, kao i razmjene iskustava članica EU koja su za one koji stoje pred vratima ove zajednice dragocjena.

U obraćanju predsjedavajući VMBiH osvrnuo se na aktivnosti na daljnjem razvoju i integraciji koje se u BiH provode u posljednjoj godini, kao i na ono što je potrebno uraditi.

-Veliki napredak je postignut kada kažemo da je gotovo sigurno da se nalazimo u procesu tranzicije Kancelarije visokog predstavnika, ali mi u BiH moramo mnogo više pažnje posvetiti zajedničkoj viziji unutar BiH, koja bi značila ubrzanje njenog puta ka EU, stav je Špirića.

On napominje da postoji samo jedan put, a to je otvoreni dijalog i razgovor o svim otvorenim pitanjima, jer svaki sporazum unutar BiH jeste poziv na širi dogovor i ispunjavanje obaveza, kako bi zemlja uspjela u interesu svih.

-Smatram da je ispred BiH novo vrijeme koje će, nadam se, biti obilježeno duhom kompromisa i dijaloga, ističe.

Naglasio je važnost regionalne saradnje koja je od vitalnog značaja za napredak zemalja jugoistočne Evrope, dodajući da efikasna regionalna saradnja može poslužiti kao snažan podsticaj integraciji regije zapadnog Balkana u EU.

Špirić je pozdravio svaku inicijativu za novim oblicima regionalne saradnje, posebno projekte poput uspostavljanja Regionalnog centra za suzbijanje požara u jugoistočnoj Evropi i Regionalnog mehanizma osiguranja od prirodnih nepogoda, za što je Vijeće ministara BiH i zvanično potvrdio interes na sjednici održanoj ove sedmice.

-Smatram da su regionalni projekti u vezi s integrisanim korištenjem unutrašnjih plovnih puteva, kao i regionalnom željezničkom i putnom infrastrukturom takođe veoma značajni, dodao je Špirić.

Ocijenio je da CEI treba da radi na jačanju partnerstva s drugim regionalnim organizacijama, kako bi pojačala efekte za region. BiH ohrabruje ovu inicijativu, naveo je, da se u saradnji s drugim regionalnim i međunarodnim organizacijama fokusira na aktivno učešće u iznalaženju odgovora na izazove koje aktualni trenutak nosi na unutarevropskom, ali i na globalnom planu.

Također, Špirić je kazao da CEI predstavlja i važan mehanizam za jačanje prekogranične saradnje i intenziviranje kulturnih, naučnih i svih drugih veza, jer na ovaj način daje direktan doprinos stvaranju jakog političkog okvira za kontinuiranu saradnju i rješavanje

transnacionalnih i prekograničnih pitanja, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.