BiH
0

CCI: Zapošljavanje proglasiti prioritetom novih vlada

Klix.ba
Centri civilnih inicijativa (CCI) danas su organizirali Panel diskusiju na temu "Jačanje funkcije posredovanja javnih službi za zapošljavanje u Federacije BiH“. Ovom prilikom CCI je predstavio Četvrti kvartalni izvještaj o monitoringu rada javnih službi za zapošljavanje u BiH.

Analize CCI-a pokazuju da su politike zapošljavanja krajnje neefikasne, da se ogromni prihodi javnih službi za zapošljavanje, od preko 150 miliona KM za 2014. godinu, troše na administraciju, pasivne mjere i neefektivne podsticaje.

"Najveća prepreka efikasnijem radu javnih službi za zapošljavanje je servisiranje zdravstvenog osiguranje nezaposlenih. Zbog toga ni relativno veliki budžeti, ni izobilje aktivnih politika ne daju rezultate u borbi protiv nezaposlenosti. Nezaposlenost je trenutno najveći problem građana Bosne i Hercegovine", navode iz CCI-a.

Smatraju da poseban fokus treba biti na nedavno usvojenoj Strategiji jačanja funkcije posredovanja u javnim službama za zapošljavanje u FBiH, prioritetnim ciljevima koji su tamo navedeni i velikoj važnosti pokretanja zakonodavne procedure reformi Zakona o posredovanju u zapošljavanju, te drugih vezanih zakona, "što treba biti prioritet nove vlasti u Federaciji BiH".

Program menadžer CCI-a Adis Arapović, naglasio je da je potrebno "podizanje efikasnosti rada javnih službi za zapošljavanje, te jačanje njihove primarne zadaće, a to je posredovanje pri zapošljavanju".

"Nužno je reformirati Zakon o posredovanju u zapošljavanju, korigovati zakonsku definiciju nezaposlene osobe, te izmjestiti administriranje zdravstvenog osiguranja nezaposlenih iz zavodâ za zapošljavanje, što će kumulativno osloboditi velike resurse za nova zapošljavanja. Zapošljavanje mora biti nulti prioritet svih novih vlada i parlamenata u BiH“, rekao je Arapović.

"Kroz kampanju 'Posao narodu' CCI nastoji dati doprinos pronalaženju više prilika za zapošljavanje, efikasnijem radu javnih službi za zapošljavanje i većem zadovoljstvu krajnjih korisnika – nezaposlenih osoba. Rezultat ovih nastojanja su i preporuke/amandmani za reformu modela isplate naknada po osnovu nezaposlenosti u FBiH, te promjene definicije i kategorizacije nezaposlenih. CCI, u saradnji sa relevantnim institucijama takođe želi inicirati hitno izmiještanje servisiranja zdravstvenog osiguranja nezaposlenih iz nadležnosti javnih službi za zapošljavanje", navode iz CCI-a.

Više informcija, analize i dokumenti dostupni su na web stranici www.posaonarodu.ba.