BiH
0

CCI: Za 6 mjeseci Vlada KS realizirala 78 posto planiranih obaveza

FENA
U prvih šest mjeseci ove godine Vlada Kantona Sarajevo bilježi realizaciju 78, a Skupština 79 posto planiranih obaveza, čime je Skupština pratila dinamiku rada Vlade u pogledu realizacije obaveza za 2012., što nije bio slučaj prethodne godine, izjavio je program menadžer Centra civilnih inicijativa (CCI) Dario Jovanović na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu.

Dodao je da je sve svoje obaveze za prvo polugodište u potpunosti realiziralo Ministarstvo stambene politike, ali je ujedno imalo manji broj planiranih mjera (ukupno sedam planiranih mjera), dok su najveći broj planiranih mjera kao i visoki stepen realizacije imali Ministarstvo zdravstva, koje je realiziralo 37 od 38, Ministarstvo kulture i sporta s realizacijom 31 od 32 i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice koje je realiziralo 22 od 23 planirane mjere za prvo polugodište 2012. godine.

"Najniži stepen realizacije programskih obaveza planiranih u prvom polugodištu bilježe Ministarstvo obrazovanja i nauke koje je realizovalo pet od 11, Ministarstvo saobraćaja s realizacijom pet od 12 i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša koje je realizovalo četiri od 10 planiranih mjera za prvih šest mjeseci ove godine.

Najveći broj mjera na dnevnom redu sjednica Vlade i Skupštine bila su rješenja i odluke od kojih se većina odnosila na davanje saglasnosti na razrješenja i imenovanja kadrova, odnosno predsjednika i članova upravnih, nadzornih i školskih odbora, te skupština javnih preduzeća i ustanova", istakao je Jovanović predstavljajući Izvještaj o monitorigu rada Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo za period od 1. januara do 30. juna 2012.

Naglasio je da je Skupština KS-a u ovom periodu usvojila 14 zakona, te da su još četiri prihvaćena u obliku nacrta i poslata u proceduru, dok 11 zakona planiranih za realizaciju u ovom periodu, nije razmatrano, kao i da su svi zakoni koje je Vlada uputila Skupštini zaključno s 30. junom usvojeni, što ukazuje na to da je odgovornost za neusvajanje planiranih zakona na vladi.

Konsultant za monitoring CCI-a Miloš Karišik kazao je da su kraj prvog polugodišta obilježile promjene u raspodjeli vlasti u Kantonu Sarajevo, odnosno raskid koalicije SDP - SDA, i uspostavljanje nove koalicije SDP - SBB, smjene ministara u Vladi KS-a iz reda SDA, te formiranje nove skupštinske većine.

"Nova skupštinska većina imenovala je nove ministre u Vladi KS-a, i to četiri ministra iz SBB-a i dva iz SDP-a, tako da novu Vladu od 19. juna čine premijer i osam ministara iz SDP-a i četiri ministra iz SBB-a", podsjetio je Karišik.

U izvještaju je potcrtano da je pred novom koalicijom, skupštinskom većinom i Vladom KS-a zadatak hitnih pozitivnih iskoraka i reformi koje trebaju doprinijeti rješavanju osnovnih problema građana Kantona Sarajevo, čime bi opravdali dobijeno povjerenje.