BiH
0

CCI: Vlada RS-a nas izmjenama Izbornog zakona vraća korak unazad

Sarajevo-x.com
Konsultant za monitoring rada Vlade i Narodne skupštine RS-a u Centrima civilnih inicijativa (CCI) BiH Željko Ninković oštro je kritikovao izmjene Izbornog zakona i Zakona o lokalnoj samoupravi RS-a koje je pripremila Vlada RS-a i po kojima bi gradonačelnike i načelnike općina u RS-u umjesto građana na neposrednim izborima trebalo da biraju skupštine općina.

Naglasio je da ovo nije put koji vodi napretku u demokratskim procesima, već samo još jedan, kako je naveo, korak unazad zbog čega se i nada da ove zakone neće prihvatiti poslanici Skupštine RS-a na sjednici 19.marta.

"Ovo je nečuveno i van svih demokratskih principa i ovo je jedan od niza zakonskih akata koji se u zadnjih godinu dana donose po hitnom postupku u Skupštini RS-a", kazao je Ninković u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ninković smatra da je i ovo dokaz da "Vlada RS-a nije dovoljno kvalitetna da uključi svoje građane u proces izbora načelnika, kao što je slučaj i kod mnogih drugih zakona i odluka".

Time su, naveo je, građani uskraćeni da daju svoj sud kroz javne rasprave da li žele da direktno biraju svoje načelnike ili će im to biti nametnuta volja neke političke većine na nivou općine u narednom periodu.

On smatra da je cilj Vlade RS-a prilikom utvrđivanja izmjena zakona bio da dođe do vlasti u nekim "strateškim" općinama, jer sada nije sigurna da će moći dobiti svog načelnika na izborima.

Najavio je i dalje akcije CCI-a da bi se ukazalo na štetnost ovih zakonskih akata za demokratsko društvo.