BiH
17

CCI: Vlada BPK-a oduzima pravo roditeljima da biraju direktore škola

FENA
Goražde
Goražde
Ministarstvo za obrazovanje nauku, kulturu i sport BPK-a i Vlada BPK-a Goražde predloženim izmjenama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju BPK-a oduzimaju pravo oko 5.000 roditelja da neposredno biraju direktora škole u koju idu njihova djeca - upozorili su Centri civilnih inicijativa.

U saopćenju upućenom građanima BPK-a, navodi se da Zakon koji služi na čast BPK Goražde i prošlom sazivu Skupštine, koji ga je prvi usvojio, resorni ministar Dževad Adžem pokušava ukinuti, bez ikakve prethodno provedene analize njegovih efekata i bez realnih procjena mogućih efekata rješenja koja se nude novim zakonom.

"Resorni ministar pokušava oduzeti stečeno demokratsko pravo oko pet hiljada ljudi, proglašavajući ih intelektualno nesposobnim da izaberu dobro za njihovu djecu, čak i u tako redukovanom obliku demokratije, kakav je izbor između kandidata s liste koju odobri ministar", navodi se u saopćenju.

Na ovaj način, smatraju u CCI-u, ministar poručuje roditeljima te djece, ali i "svima nama da smo nesposobni za izbore, da nam treba oduzeti pravo glasa, zabraniti da sami biramo te da umjesto nas građana ove zemlje, o vlasti treba da odlučuju razni odbori i ministri".

U saopćenju se naglašava da je pozadina čitave priče jasna. Radi se o pokušaju da se, prije općih izbora, direktorske fotelje vrate pod kontrolu stranaka i da služe za međusobnu trgovinu, kupovanje ljudi i nagrađivanje poslušnih i podobnih stranačkih kadrova, dok je glavni problem što se očito zaboravlja zbog koga školstvo postoji.

Iz CCI-a podsjećaju građane na predizborno obećanje i "politiku obrazovanja SDPBiH za izbore 2010. godine", koje se odnosilo upravo na depolitizaciju upravljanja obrazovanjem i obećanjem da će "roditelji birati direktore škola neposrednim izborom.

Umjesto da, u skladu s navedenom "politikom" nastavi implementaciju važećeg zakona, mimo svake logike, potrebe i argumentacije za izmjenu, Vlada BPK-a Goražde želi u tajnosti, po hitnom postupku, oduzeti pravo roditeljima da biraju direktora škole u koju idu njihova djeca - navodi se u saopćenju.

Centri civilnih incijativa pozivaju građane BPK-a Goražde da javno manifestuju svoj stav, da protestuju protiv ovakve bahatosti i nasilja da bi se spriječio ovaj pokušaj oduzimanja demokratskih prava i vraćanja točka historije unazad.

"Budite jasni i glasni kada se budete obraćali poslanicima u Skupštini, koje ste vi birali, a koji imaju najveću odgovornost i mogu da onemoguće uzurpaciju prava roditelja/građana", poručuju iz CCI-a.