BiH
0

CCI: Ukupni dug RS-a kao dva i po godišnja budžeta

FENA
Vlada RS-a je u trećem kvartalu ove godine doživjela pad rada na gotovo početni nivo, što je dovelo i do loše efikasnosti Narodne skupštine RS-a ocjena je predstavnika Centara civilnih inicijativa (CCI).

Ipak, zahvaljujući rezultatima u drugom kvartalu, broj održanih sjednica entitetske vlade, kao i razmatranih mjera tokom devet mjeseci ove godine, najveći je u posljednjih pet godina.

"Ali kvantitet ne donosi nužno i kvalitet pa je tako u zakonodavnom segmentu rada ostvaren dosad najskromniji rezultat", saopćio je danas u Banjoj Luci konsultant CCI-a Željko Ninković, predstavljajući izvještaj devetomjesečnog monitoringa rada Vlade i Narodne skupštine RS-a.

Iz ove nevladine organizacije ponovo su upozorili da je zaduženost i dalje najveći problem RS-a, čiji ukupni dug je dva i po godišnja budžeta.

"Dug RS-a iznosi više od pet milijardi KM, a čak četvrtina ovodišnjeg budžeta odnosi se na otplatu dugova", upozorio je koordinator CCI-a za medije Darko Marić.

Istakao je da Vlada RS-a ima sve izraženiji problem s javnom potrošnjom i punjenjem budžeta.

Posmatrani period u radu ovih institucija vlasti RS-a obilježen je, kaže, radikalizacijom sukoba između vlasti i opozicije, što je na verbalnom nivou dostiglo maksimum.

"Opozicija je dovela u pitanje samu legitimnost aktuelne vlasti, optuživši je da je stvorena na političkoj korupciji i pritom je optužila i za teški kriminal, zloupotrebu vlasti i ekonomsko uništavanje RS-a, a vlast opoziciju za izdaju nacionalnih interesa", naveo je Marić.

U CCI-u smatraju da je nivo komunikacije političkih aktera, kako na skupštinskim zasjedanjima, tako i u javnom prostoru, daleko od prihvatljivog.

Skrenuli su i pažnju da u rukovodstvu Narodne skupštine RS-a i dalje nema predstavnika hrvatskog naroda, opozicija nema svog potpredsjednika, a ni nisu zastupljene ni žene.

CCI