BiH
9

CCI: U Kantonu Sarajevo budžet se smanjuje, a izdvajanja za plate rastu

Piše: Er. M.
Centri civilnih inicijativa (CCI) danas su predstavili rezultate rada Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo u prvom kvartalu 2015. godine. Rezultati rada bili su uglavnom skromni uz evidentno povećanje izdvajanja za plate uposlenih u javnom sektoru.

Konsultant CCI-i za monitoring Mersad Avdić kazao je da je proces konstituisanja Skupštine KS trajao neuobičajeno dugo uz kršenje rokova propisanih izbornim zakonom, te da ni do kraja prvog kvartala 2015. godine nije u potpunosti završeno konstituisanje.

Zanimljiv je podatak da je Skupština Kantona Sarajevo u prvom kvartalu efektivno radila tek 18 sati, što je u prosjeku jedva više od 4 i po sata rada mjesečno i razmotrila samo 20 mjera, a samo realizacija zakona u prvom kvartalu bila je relativno dobra.

"Uzmemo li u obzir dvomjesečnu pazu u radu Skupštine i činjenicu da je svih šest realizovanih zakona usvojeno u martu, možemo reći da je ona, posmatrana na mjesečnom nivou, odlična", rekao je Avdić.

Iz CCI-a ističu da je Vlada Kantona Sarajevo neusvajanjem programa rada Skupštine KS prekršila vlastiti poslovnik.

"Ovo je prvi put u posljednjih 9 godina da Skupština KS svoj program nije donijela do isteka prvog kvartala godine na koju se odnosi", kazao je Avdić.

Oni podsjećaju da uprkos činjenici što je Budžet Kantona Sarajevo smanjen, izdavanja za plate ipak rastu.

Naime, Budžet KS za 2015. godinu usvojen je u iznosu od 737.300.000 KM i u odnosu na 2014. godinu smanjen je za oko 6 posto, odnosno više od 47 miliona KM. S druge strane, izdvajanje za plate i naknade uposlenih u javnom sektoru od 2011. do 2015. godine povećano je za više od 10 posto i predstavlja trećinu Budžeta KS za 2015. godinu.

"Ovo u konačnici znači da su vremenom plate i naknade uposlenih zauzimale sve veće učešće u budžetu. Napomenimo i da se 'dozvoljenim zakonskim preraspodjelama' unutar budžeta planirana budžetska sredstva za ovu namjenu u realizaciji, redovno, dodatno uvećavaju", istakao je Avdić.

Iz CCI-a podsjećaju da je Vlada KS u "tehničkom mandatu" provela više od 13 mjeseci u tom statusu od fingiranog pada Vlade KS pod pritiskom februarskih protesta 2014. godine.

Rezultati rada Vlade KS u prvom kvartalu bili su poprilično skromni s obzirom na to da je na sjednicama Vlade razmotreno četiri puta manje mjera nego u prvom kvartalu 2012. godine.

Danas je saopćeno da je od najlošijeg rezultata u posljednjih pet godina Vladu KS spasila neuobičajena intenzivna zakonodavna aktivnost poslanika Skupštine KS.

"Čak četiri od sedam zakona utvrđenih na Vladi KS u ovom periodu su zakoni čiji je predlagač Klub poslanika Demokratske fronte", saopćio je Avdić.

Iz CCI-a su podsjetili na ekspoze premijera Elmedina Konakovića, te kazali da je u kontekstu njegovog ekspozea svaki izgovor za nedjelovanje u pravcu poboljšanja stanja neprihvatljiv, a svako odsustvo evidentnog poboljšanja u godinama pred nama bit će pokazatelj neuspjeha vlasti.