Povećava se broj nezaposlenih
0

CCI: U FBiH usvojeno tek 13 posto planiranih zakona u 2011.

SRNA
Foto: Srna
Foto: Srna
2011. godini na nivou federalnih vlasti usvojeno je 11 zakona koji su bili dio prošlogodišnjih programa Vlade i Parlamenta Federacije BiH, te je kompletna parlamentarna procedura završena za tek 13 odsto zakona planiranih programima rada za prošlu godinu, podaci su Centara civilnih inicijativa.

Na predstavljanju monitoringa rada Vlade i Parlamenta u Federaciji, konsultant CCI-ja za monitoring rada Vlade Denis Telić rekao je novinarima da je od 85 planiranih različitih zakona u prošloj godini, federalna Vlada utvrdila 47 zakona, što je 55 posto od godišnjeg plana, te 21 zakon van plana, što ukupno iznosi 68 zakona.

   "Od toga je 45 utvrđeno u formi prijedloga, a 23 su nacrti zakona. Od 45 prijedloga, samo 19 zakona  prošlo je kompletnu parlamentarnu proceduru", naveo je Telić.

   Prema njegovim riječima, u Programu rada za 2011. godinu Vlada Federacije je za realizaciju planirala ukupno 494 mjere, od čega je realizovala 340 ili 69 odsto, što je daleko najbolji rezultat za proteklih pet godina.

   "Po isteku godine čak 10 ministarstva imalo je stepen realizacije godišnjeg programa rada preko 70 odsto, od kojih četiri ministarstva sa efikasnošću većom od 80 odsto i Ministarstvom obrazovanja i nauke sa 93 odsto realizovanih aktivnosti iz plana. Samo Ministarstvo pravde Federacije BiH nije prešlo 50 odsto realizacije godišnjeg Programa rada", naveo je Telić.

   Iz CCI-ja upozoravaju da je na kraju 2011. godine u Federaciji, u odnosu na vrijeme posljednjih izbora, broj nezaposlenih bio veći za 7.679. Osim toga, neproduktivno zaduživanje zemlje, kojim se samo začepljavaju budžetske rupe, i dalje raste, administrativni aparat i javna potrošnja se ne smanjuju, a stranih investicija nema.

   U ovoj nevladinoj organizaciji ističu da manjka sistemskih mjera koje mogu energičnije unaprijediti privredu Federacije BiH, te uticati na povećanje stope zapošljavanja i jačanje životnog standarda kroz značajnije povećanje prosječnih plata i penzija.
   Vlada Federacije BiH se u prošloj godini pozitivno izjasnila za 1 741 različitu mjeru, od kojih je posebno važnih, a u vezi sa najznačajnijim problemima građana koje se odnose na pitanja nezaposlenosti, zdravstvene, socijalne i penzione politike, korupcije, probleme mladih i slično - 32 mjere, odnosno svega 1,8 odsto od ukupnog broja, navode u CCI-ju.

   "S druge strane, procentualno, prema oblasti na koju se mjera odnosi, najviše realizovanih mjera, u 2011. godini u vezi je sa ‘kadrovskom politikom’", naveo je Telić.

   Prema njegovim riječima, 402 mjere ili 23 odsto od ukupno realizovanih tokom 2011. godine, odnosi se na razrješenja i imenovanja na funkcijama u različitim institucijama, te upravnim i nadzornim odborima.

   Konsultant CCI-ja Lejla Deronja-Suljić istakla je da je saziv Parlamenta Federacije BiH tokom 2011. godine u formi prijedloga usvojio ukupno 30 zakona, te 27 zakona u formi nacrta, od čega je 18 upućeno u javnu raspravu, što je raskidanje sa negativnom praksom iz prethodnog perioda, kada su se zakoni vrlo rijetko upućivali na javnu raspravu.

   U CCI-ju upozoravaju i da je ovaj saziv Parlamenta nastavio sa praksom prethodnog saziva u pogledu kršenja poslovničke obaveze o programiranju rada. Predstavnički dom je Program rada za 2011. godinu u formi prijedloga usvojio tek krajem mjeseca jula, dok je Dom naroda čitavo vrijeme radio bez programa.

   U Parlamentu Federacije BiH i dalje je aktuelan i problem velikog broja neopravdano odsutnih sa plenarnih sjednica, što nije riješeno ni instaliranjem sistema elektronskog glasanja, koji još nije profunkcionisao.
   "Time se sprečava precizna evidencija neopravdano odsutnih sa sjednica, a  i javnost je uskraćena za informaciju o načinu izjašnjavanja poslanika o pojedinim pitanjima. Upornim ignorisanjem postojanja ovog problema dovodi se u pitanje ukupna transparentnost rada najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH", istakli su u CCI-ju.