Strategija zapošljavanja RS
0

CCI traži da Strategija bude osvojena do kraja mandata

Sarajevo-x.com
Centri civilnih inicijativa (CCI) zaprepašteni su činjenicom da je Strategija zapošljavanja Republike Srpske 2010. - 2014. g. nakon što se na njoj radilo skoro dvije godine i kad ju je konačno, u 4. godini mandata Vlada Republike Srpske jednoglasno usvojila, na 37. redovnoj sjednici, zbog pritiska kojeg je nekolicina poslanika Narodne skupštine RS izvršila na resornog ministra povučena iz skupštinske procedure, od strane Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS, zbog unaprijeđenja sadržaja iste.

"Ovo bi možda i bilo djelimično razumljivo da je ovakav zahtjev poslanika proizašao na početku mandata ovog saziva NS RS, jer su građani RS nedvojbeno i očekivali da će se problem zapošljavanja sistemski rješavati od početka mandata, a ne pred sami kraj, i da će se o nezaposlenosti građana najviše i razgovarati na skupštinskim sjednicama. Međutim, sada kada se nalazimo u situacija, u kojoj se može desiti, da ni pred kraj mandata ovoga saziva nemamo Strategiju zapošljavanja, ostaje pitanje zašto se nezadovoljni poslanici nisu blagovremno uključili i dodatno unaprijedili sadržaj dokumenta, ukoliko zaista postoji potreba za istim", stoji u saopštenju CCI-ja.

IZ CCI-ja smatraju da sumnju na čitav proces baca i posebno zabrinjava činjenica da se na izradi Strategije radi skoro dvije godine, da je Radna grupa održala na desetine radnih sastanaka, da je dokument Strategije distribuisan na preko 400 adresa interesnih grupa, da su održane javne rasprave u svim većim opštinama u RS, da je Strategija bila dostupna za komentare dva mjeseca na web stranici Ministarstva, da su urađene ekspertne recenzije dokumenta, da su sva ministarstva dala pozitivno mišljenje, da je Ekonomsko - socijalni savjet dao svoje pozitivno mišljenje na Strategiju, da je Vlada RS jednoglasno usvojila Strategiju zapošljavanja i u formi Nacrta i u formi Prijedloga, te da su i nevladine organizacije blagovremeno bile uključene u proces izrade navedenog dokumenta.

"Građani Republike Srpske i organizacije civilnog društva su na početku mandata jasno naznačile da je problem nezaposlenosti i njegovo rješavanje ključni zadatak Vlade i NS RS. Ako uzmemo u obzir da je prethodna sjednica NS RS bila jedna od posljednjih ( radi pripreme političkih partija za predstojeće izbora ), onda se lako dolazi do zaključka da bi se moglo desiti da Strategija zapošljavanja, kao okvir za donošenje konkretnih Akcionih planova zapošljavanja, ne bude usvojena tokom čitavog mandata NS RS i da dvogodišnji rad na izradi navedenog dokumenta bude protraćen", navode iz CCI-ja.

Centri civilnih inicijativa pozivaju Ministra Ristovića da unaprijeđenu Strategiju zapošljavanja pošalje u skupštinsku proceduru kako bi se Strategija našla na 38. redovnoj sjednici, te kako bi se o istoj izjasnili poslanici Skupštine i pokazali koliko im je stalo do sistemskog rješavanja problema nezaposlenosti u Republici Srpskoj.