BiH
0

CCI: Rezultati vlasti u SBK su nezadovoljavajući

FENA
Centri civilnih inicijativa (CCI) smatraju da su rezultati rada predstavnika vlasti u Srednjobosanskoj županiji u 2007. godini nezadovoljavajući i to prije svega u realizaciji Građanske platforme koja upozorava na rješavanje 12 prioritetnih problema, a koju je podržalo preko 500.000 građana BiH.

Iz CCI-ija ističu da se rad zakonodavne vlasti odnosno Skupštine Srednjobosanske županije u 2007. godini može ocijeniti kao katastrofalan, jer nije zadovoljio niti u jednom praćenom segmentu.

Od dana konstituiranja do 31. prosinca 2007. godine Skupština SBŽ je održala sedam sjednica na kojima se razmatralo i raspravljalo o 37 točaka dnevnog reda što znači da je zasjedala u dva mjeseca jednom i raspravljala o nešto više od 5 tačaka po sjednici. Usvojena su četiri zakona, 2 prijedloga i 2 zakona u formi nacrta i to Zakon o izmjenama Zakona o porezima, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o županijskim ministarstvima i drugim tijelima županijske uprave, Zakon o dopunama Zakona o izvršenju proračuna Županije za 2007. godinu, Nacrt zakona o izvršavanju proračuna Županije za 2008. godinu kao i Rebalans proračuna za 2007. godinu i Nacrt proračuna za 2008. godinu.

Od 24 tačke dnevnog reda, koje je Skupština razmatrala na sjednicama 13 ili 54 posto ih je imalo određene veze sa zahtjevima iz Građanske platforme, odnosno 46 posto mjera koje je Skupština razmatrala nije imalo nikakve veze sa zahtjevima iz Građanske platforme.

Vlada Srednjobosanske županije je u 2007. godini održala 16 sjednica na kojima se razmatralo i raspravljalo o 426 tačaka dnevnog reda. To znači da je u prosjeku, zasjedala jednom u deset dana i raspravljala o nešto manje od 27 tačaka po sjednici.

Iz CCI-ija ističu da niti jedno ministarstvo u Vladi SBŽ nije ispunilo programom rada planirane aktivnosti, a kao pozitivan primjer navode Ministarstvo financija koje je aktivnosti oko izvršavanja i kreiranja proračuna većinom na vrijeme realiziralo.