BiH
0

CCI reagirali na prijedlog za opoziv općinskih načelnika

FENA
Centri civilnih inicijativa (CCI) izrazili su danas negodovanje i razočarenje zbog prijedloga nedemokratskih zakonskih rješenja koja su upućena u parlamentarnu proceduru, a koja se nalaze u Nacrtu zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu I zamjeni načelnika općina u FBiH, saopćeno je danas iz CCI-ja.

Prije tri godine CCI su inicirali direktni izbor općinskih načelnika u Federaciji BiH, te uspjeli, zajedno s drugim nevladinim organizacijama, političkim strankama, kao i međunarodnim organizacijama i institucijama, osigurati opći konsenzus i potrebnu većinu za amandmanske izmjene Ustava Federacije BiH, te usvajanje Zakona o direktnom izboru općinskih načelnika u oba doma Parlamenta Federacije.

  • Direktno izabrani općinski načelnici su predstavnici svih građana određene općine i prvenstveno njima su odgovorni za svoj rad, te ih samo građani mogu mijenjati, ukoliko ne ispunjavaju svoja predizborna obećanja, za koja su dobili njihovo povjerenje, istaknuo je Zlatan Ohranović, izvršni direktor CCI-a.

Prema njegovom mišljenju, indirektni opoziv direktno izabranih općinskih načelnika značio bi devalvaciju temeljnih demokratskih načela, pa zato CCI pozivaju sve zastupnike da na sljedećoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH ne podrže član 4. predloženog Nacrta zakona, koji bi omogućio zadovoljenje nečijih osobnih ili stranačkih interesa na račun demokratije, što ne bi bilo korektno prema građanima koji su svojim načelnicima dali povjerenje na proteklim općinskim izborima u BiH.

Potkraj prošlog mjeseca zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Jozo Ivančević (HDZ 1990) u parlamentarnu proceduru je dostavio Nacrt Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u Federaciji Bosne i Hercegovine, što je izazvalo vrlo oštre rekacije šire javnosti, jer je suština njegovog prijedloga da direktno izabrane općinske načelnike u Federaciji BiH, može, kako to Ivančević predlaže, opozvati dvije trećine članova općinskog vijeća na prijedlog natpolovične većine članova tog tijela ili 20 posto registriranih birača na području određene općine.

Centri civilnih inicijativa (CCI) su poslali pismo svim zastupnicima Parlamenta F BiH, te obavili niz razgovora sa predstavnicima političkih stranaka.

  • Očekujemo da će i ovoga puta pobijediti njihovo demokratsko opredjeljenje, kojim će spriječiti pojedince da se igraju sa temeljnim postulatima demokracije, pozivajući se pri tom, kao i obično, na interes svih građana određene općine, kaže se u saopćenju.