BiH
0

CCI: Rad vlasti u BiH "sraman", Vlada i Skupština RS-a "daleko od dobrog"

FENA
Predstavnici Centara civilnih inicijativa (CCI) ocijenili su generalno rad vlasti u BiH "sramnim" uz ocjenu da je ovo "stanje opće uzbune", te saopćili da je situacija kada je u pitanju rad Narodne skupštine i Vlade RS-a daleko od dobre kao što se često može čuti iz tog bh. entiteta.

Željko Ninković, konsultant CCI za monitoring Narodne skupštine i Vlade RS-a, rekao je na pres-konferenciji da je u 2007.godini parlament RS-a usvojio tek 65 od planiranih 147 zakona, od kojih su 24 samo izmjene i dopune zakona, dok je 40 posto usvojeno po hitnom postupku što nije demokratska praksa.

Ninković je kazao da od ukupnog broja poslanika Skupštine RS-a 12 posto nikada nije postavilo nijedno poslaničke pitanje niti je učestvovalo u raspravama.

"Interesantno je da četvoro poslanika iz SNSD-a Milica Bugarinović, Mišo Miholjić, Obren Marković i Pero Mitrović nisu uopće progovorili na sjednicama Skupštine, a građane su koštali 196.636 KM", kazao je predstavnik CCI-a.

Također, na sjednicama Vlade RS-a su sve češći izostanci, pa je tako, rečeno je, sam premijer Milorad Dodik izostao sa čak 24 od ukupno 52 održane redovne sjednice.

Ninković je kao dva najneefikasnija ministarstva u Vladi RS-a izdvojio Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport RS-a i Ministarstvo za ekonomske odnose i koordinaciju RS-a, jer ministar Proko Dragosavljević, odnosno ministrica Jasna Brkić nisu uspjelii čak da utvrde po jedan zakonski akt koji su i planirali u prošloj godini. Pri dnu najefikasnijih ministarstava CCI je naveo i Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a.

Svega 22 posto mjera koje je razmatrala entitetska vlada ima određene veze sa zahtjevima iz "Građanske platforme", a svega četiri posto vladinih mjera ima sistemski utjecaj i može doprinijeti boljim uvjetima života građana.

On je rekao da je u planu Vlade RS-a za 2008. godinu 85 prenesenih zakona iz prošle godine, što govori da će tako najmanje dva puta "naplatiti" od građana svoje aktivnosti.

"Nije nam bolje. Građani RS-a žive na ivici ili čak u siromaštvu i Vlada ako ovako nastavi sama će sebe smijeniti", zaključio je Ninković.

Predstavnici CCI-a su ponovili da od 112 zakona planiranih za usvajanje po programu Vijeća ministara BiH samo je devet usvojeno od Parlamentarne skupštine BiH.

Istakli su da to dovoljno govori o (ne)saradnji Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH.

Kada je u pitanju Parlament Federacije BiH naveli su da je taj parlament cijelu godinu radio bez programa Vlada, a da federalna Vlada ima čak pet ministarstava koji su s nula posto realizirali svoje programe rada.

Denis Telić, konsultant CCI-a za monitoring Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, podsjetio je da će Vijeće ministara ukoliko nastavi ovim tempom, uspjeti realizirati planirane zadatke iz 2007.godine tek 2010.godine.