BiH
10

CCI: Političari u BPK Goražde više se bave sami sobom nego interesima građana

Piše: E. A.
Centri civilnih inicijativa danas su predstavili rezultate monitoringa rada Vlade i Skupštine BPK Goražde u prvoj polovini 2015 godine. Izvršna i zakonodavana vlast se po ocjeni Centra civilnih inicijativa više bavila sobom nego problemima građana. Na rezultate rada uticala je politička nestabilnost, dok je nešto veća produktivnost obje institucije zabilježena tek u drugom kvartalu u kojem je također bilo političkih trzavica.

Podsjetimo, da je čak 11 stranaka podijelilo 25 mandata u Skupštini BPK Goražde što je veoma složeno i utiče na političku nestabilnost. Ovaj kanton je prvi u FBIH dobio vladu ali se i brzo suočio sa uobičajenom praksom u BIH. Umjesto problemima građana političari su se okrenuli sebi.

"Vjerovatno su politički subjekti imali određene drugačije fokuse svog interesovanja i djelovanja tako da je intenzitet rada opao i desilo se to da su se bavili samim sobom umjesto interesima građana tako da su ostvareni prosječni rezultati u odnosu na prethodni saziv Vlade i Skupštine“, izjavio je Mersed Avdić, konsultant za monitoring CCI-a.

Također, iz Centra civilnih inicijativa navode kako je jedan od razloga neefikasnosti Skupštine i Vlade, nepovjerenje koje vlada među koalicionim partnerima, a jedna od posljedica takvog odnosa je nedovoljna transparentnost rada Vlade BPK Goražde.

I Vlada i Skupština BPK Goražde kasnili su sa usvajanjem programa rada za ovu godinu koji su, kako naglašavaju u CCI-u, kreirani pogrešno.

"Tako da su određeni broj mjera planirali unazad odnosno u program su uvrstili i mjere koje su već bile realizovane. Na taj način se pomalo fingiraju rezultati njihovog rada“, dodaje Avdić.

U CCI-u ističu da zabrinjava planirana struktura prihoda i rashoda u budžetu.

"Naše analize pokazuju da oko 28 posto rashoda u 2015. godini treba da bude pokriveno ne vlastitim već drugim prihodima poput donacija i slično, tako da se treba pozabaviti i tim pitanjem kako bi se unaprijedila finansijska stabilnost i kako ovaj kanton ne bi svake godine zavisio od Federacije ili drugih nivoa vlasti“, smatra Avdić.

Uz napomenu da je evidentan i nedostatak tematskih sjednica Skupštine na kojima bi se skrenula pažnja na određene probleme u raznim oblastima, iz Centara civilnih inicijativa ističu da je nešto veća produktivnost i efikasnost rada i Vlade i Skupštine, kroz niz razmatranih i usvojenih mjera, od odluka, prijedloga i nacrta zakona, zabilježena u drugom kvartalu ove godine iako je i tada bilo političkih turbulencija.

Očekivanja su da će uz veću transparentnost Vlada i Skupština BPK prestati sa nepotrebnim trošenjem vremena te se fokusirati na rješavanje problema građana ovog kantona, uz ostalo i kroz hitno održavanje sjednice Skupštine sa važnim tačkama koje su se nalazile na neodržanoj sjednici u julu među kojima je i konačno ukidanje tzv. bijelog hljeba.