BiH
301

CCI pokrenuo peticiju za zapošljavanje sposobnih, a ne podobnih u javnim institucijama

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
BiH je već godinama talac vladavine političkih partija koje odlučuju o svim segmentima našeg života pa i zapošljavanju. Ako nemate stranačku vezu, teško ćete se zaposliti u javnu firmu ili neku državnu instituciju. Centri civilnih inicijativa pokrenuli su peticiju kojom traže zapošljavanje sposobnih, a ne podobnih.

Današnja ulična akcija prva je u nizu koja se provodi pod nazivom "Sposobnim, a ne podobnim!" u sklopu istoimene kampanje kojom se traži depolitizacija i departizacija imenovanja i zapošljavanja u javnoj upravi.

"Današnjom akcijom pokrećemo peticiju kojom zahtijevamo odvajanje političkih funkcija od profesionalnih pozicija u javnoj upravi, pošteno zapošljavanje u zdravstvu, prosvjeti i javnim institucijama. U zemlji s ekstremno visokom stopom nezaposlenosti trebali bi promovirati jednakost bar prilikom zapošljavanja u javnom sektoru. Nažalost, nerijetko smo svjedoci da politički lideri i nosioci najodgovornijih političkih pozicija nakon izbora između sebe dijele pozicije u javnoj upravi ne smatrajući to spornim. Međutim, promovisanjem stranačkog ovladavanja javnim sektorom narušava se vladavina prava. Zapošljavanje podobnih, a ne najsposobnijih kandidata utječe na to da se ne može ostvariti jačanje institucija i samim tim nemamo mogućnost društvenog prosperiteta", rekla je Ana Lučić, koordinatorica za medije CCI-a.

Istakla je kako je ovo vršenje dodatnog pritiska na političare koji su se obavezali da će pristupiti izmjenama zakona o javnoj upravi.

"Članovi komisija su iste osobe, a mi imamo nezavisnu listu eksperata koji bi dobro radili posao", kazala je.

Peticija se može potpisati na Trgu Djece Sarajeva u Sarajevu, a u narednim danima potpisivanje će biti organizovano u Bijeljini, Tuzli, Mostaru, Doboju i Banjoj Luci. Peticiju možete potpisati i elektronskim putem na platformi ovdje.