BiH
0

CCI: Optimizam u BPK nestao zbog stranačkih i ličnih sukoba

Piše: E. A.
Centri Civilnih inicijativa zaduženi za monitoring rada Skupštine i Vlade BPK Goražde upozorili su da je početni optimizam temeljen na činjenici da je BPK Goražde prvi u FBiH formirao vlast nestao tokom proteklih devet mjeseci.

Sve je to zahvaljujući stalnim međusobnim stranačkim i ličnim sukobima aktera na političkoj sceni. Posljedice nestabilnosti i zabavljenost samima sobom, a ne problemima građana, osjetne su i u ostvarenim rezultatima, ocjena je CCI-ja na konferenciji za novinare u Goraždu.

Rezultati rada Skupštine BPK Goražde u prvih devet mjeseci ove godine u nivou su najlošijih rezultata iz prethodnog mandata. Novi saziv Skupštine je, usvojivši program rada početkom aprila, nastavio tradiciju kašnjenja i kršenja poslovnika, što Skupština nije izvršila pravovremeno niti u jednom od dva mandata.

Osim na kašnjenje sa usvajanjem programa CCI upozorava i na to da je ozbiljan problem u vezi s programima rada institucija, njihovo koncipiranje na način da sadrže tzv. planiranje unazad pa primjerice usvojeni program Skupštine u aprilu sadrži i mjere koje su realizovane u prva tri mjeseca u doba kada program nije ni postojao. Nakon što je u prva dva kvartala održala po četiri sjednice kantonalna skupština je u trećem kvartalu ove godine uspješno realizirala tek jednu sjednicu u dva nastavka. U trećem kvartalu nisu održane ni dvije zakazane, jedna zbog nepostojanja skupštinske većine za izglasavanje dnevnog reda, a druga zbog kršenja "etičkog kodeksa".

Aktuenli saziv nije održao nijednu tematsku sjednicu.

"Evidentno je da Skupština BPK Goražde dva mjeseca nije održala nijedno zasjedanje, to je juli i august, a u trećem kvartalu održana je svega jedna sjednica na kojoj je usvojeno 13 mjera odnosno za 50 posto manje nego u prethodnom mandatu. Produktivnost i rad institucija su u blagom opadanju, a usvojeno je 11 zakona u prijedlogu, od toga je devet planirano programom rada. Budžet koji je usvojen u trećem mjesecu ove godine nije usvojen transparentno. S obzirom na to da smo u posljednjem kvartalu godine podsjećamo Skupštinu i Vladu BPK Goražde na zakonske i poslovničke obaveze u vezi s rokovima donošenja programa rada i budžeta za 2016. godinu", izjavio je Alen Čular, konsultant za monitoring CCI-ja.

Problemi u odnosima pojedinaca ili u funkcionisanju vladajuće većine, prema CCI-ju nisu se značajnije reflektovali na odnos izvršne i zakonodavne vlasti. Skupština je brzo reagirala na mjere koje su dolazile od Vlade, a reakcije su obostrane, Vlada je brzo reagirala na zaključke skupštine, ocjenjuje CCI navodeći da je jedini problem nedovoljna efikasnost Vlade. Od maja mjeseca ove godine intenzitet rada i produktivnost Vlade, kojim se do tada mogla pohvaliti, drastično je opao na svega 40 posto prethodnog rezultata. Pad je doživio i broj realiziranih zakona, a među nerealiziranim mjerama nalaze se i one od kojih su se očekivale korjenite reformske promjene i sistemski pristup rješavanju problema.

"Kad govorimo o trećem kvartalu, pad intenziteta u radu Vlade nešto je veći u odnosu na prvi i drugi kvartal. Pad se poklapa s vremenom prvih ozbiljnih problema u funkcionisanju vladajuće koalicije i održavanja sjednica na ivici kvoruma. To su neke negativnosti no tu ima pozitivnih stvari koje treba istaknuti i koji možda građanima mogu pobuditi nadu u bolji i kvalitetniji život i vratiti izgubljeno povjerenje", kaže Darko Marić, koordinator za medije CCI-ja, pojašnjavajući da je riječ o ukidanju tzv. bijelog hljeba i sporazumu sa Zavodom zdravstvenog osiguranja BPK o utvrđivanju naknade za obavezno zdravstveno osiguranje osoba koje to pravo ne ostvaruju po drugom osnovu, pa će ovo pravo u tekućoj godini ostvarivati 170 osoba, čime je osigurana zdravstvena zaštita cjelokupnog stanovništva na području BPK.

Centri civilnih inicijativa čestitali su građanima Goražda na priznanju za angažman u privlačenju investitora, zapošljavanju i projektima međuregionalne saradnje dodijeljenim na Dunavskom biznis forumu u Novom Sadu.