BiH
0

CCI o proračunu FBiH za 2008. godinu

FENA
Centar civilnih inicijativa (CCI) poziva sve zastupnike i delegate Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH da na sjednici, zakazanoj za 28. i 29. decembra, a na kojoj će se naći i Prijedlog proračuna FBiH za 2008., prije glasanja još jedanput razmotre dostavljenu im analizu Nacrta proračuna od strane CCI-ja kao i inicijative koje im je CCI uputio prije dva mjeseca.

Analiza je obuhvatila odnos federalnog proračuna prema ključnim interesima građana s posebnim naglaskom na politike rada i zapošljavanja. Prema analizi, koju su uradile partnerske organizacije CCI-ja i to Transparency International i ALDI, Vlada FBiH nije napravila nikakav ozbiljni napredak na osiguranju konkretnih sredstava koja bi se usmjerila za poticanje otvaranja novih radnih mjesta ili pružanje podrške nezaposlenim osobama, posebice mladima.

"Stoga, pozivamo zastupnike da traže od Vlade FBiH dodatna pojašnjenja za proračunsku strukturu, i da glasaju za proračun koji omogućava nova radna mjesta u 2008. godini", priopćeno je iz CCI-ja.

CCI je i protekle godine svojim analizama upozoravao na manjkavost proračuna naspram interesa građana. Proračuni su unatoč tome usvajani, uz ohrabrenja da su upravo takvi proračuni odgovori na probleme građana.

"Nedavnim analizama efekata rada vlasti dokazali smo da smo bili u pravu i da su efekti rada vlasti po pitanju ključnih problema građana ove zemlje nevidljivi. Ne želimo da se to ponovno desi.

Analiza Nacrta proračuna FBiH za 2008. godinu je dostavljena Predsjedavajućim oba doma Parlamenta FBiH, predsjedavajućim klubova stranaka i klubova naroda, kao i Vladi FBiH", navodi se u priopćenju CCI-ja Mostar.