BiH
0

CCI: Nova vlast u Kantonu 10 se uglavnom bavila kadrovskom politikom

FENA
Na današnjoj konferenciji Centra civilnih inicijativa (CCI) BiH u Livnu bilo je riječi o radu vlasti Kantona 10 u 2012. godini te je saopćeno da je stara Vlada u pet mjeseci (ne)rada usvojila tek 3 odluke koje su vezane za elementarnu nepogodu, a te da se nova vlada bavila uglavnom kadrovskom politikom.

Kako ističu iz CCI-ija, o vlasti u tom kantonu može se više govoriti u kontekstu zakona i akata koje su vlasti prekršile nego o rezultatima koje su ostvarile.

Članovi stare i nove vlade su od građana ovog kantona na ime plaća, toplog obroka, naknada za stanarinu i odvojeni život u prošloj godini naplatili oko 299.000 KM, dok su zastupnici samo na ime plaća, paušala i drugih naknada u protekloj godini od građana naplatili oko 430.000 KM.

"Skupština Kantona 10 je cijelu 2012. godinu radila bez usvojenog Programa rada, dok je Budžet za 2012. usvojen tek u oktobru te su time prekršene odredbe Zakona o proračunima FBiH kao i Poslovnik o radu Skupštine", ističu iz CCI-ija BiH.

"Zastupnici su u 2012. godini u skupštinskim klupama proveli ekvivalent od ukupno 3 osmosatna radna dana i za to vrijeme održali su svega 9 zasjedanja usvojili 41 mjeru, od kojih samo 10 posto otpada na zakone (njih 4), koliko ih je usvojeno za cijelu godinu, dok je skoro četvrtina godine protekla bez ijedne održane sjednice", saopćili su iz CCI-ija BiH.

Za Vladu Kantona 10 navode da se najveći broj usvojenih mjera odnosilo na odluke 39,8 posto i rješenja 21.5 posto koja su uglavnom vezana za kadrovsku politiku ili operacionalizaciju budžetskih sredstava i uglavnom nisu od većeg značaja za rješavanje brojnih i nagomilanih problema građana.

Zakoni čine svega 3,8 posto realiziranih mjera na sjednicama Vlade, kazali su iz CCI-ija te istaknuli Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih ovog kantona kao ministarstvo koje je predložilo najveći broj mjera.

"Od 18 mjera koliko ih je Vlada uputila u skupštinsku proceduru Skupština je razmatrala i usvojila 17 iz čega se vidi da je Skupština pratila dinamiku Vlade i baš zbog toga nemoguće je naći opravdanje zašto Vlada nije radila više", navode iz CCI-ija BiH te dodaju da dio odgovornosti za loše rezultate Vlade snosi i Skupština koja je Vladu izabrala i koja bi kao takva trebala pozvati Vladu na odgovornost i poduzeti aktivnosti na intenziviranju njenog rada.