BiH
20

CCI: Ni protesti, ni poplave, niti sva upozorenja nisu promijenili ponašanje političara

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Centri civilnih inicijativa (CCI) predlažu Domu naroda PSBiH da na sutrašnjoj sjednici usvoji zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, radi pokušaja zaustavljanja i ublažavanja štete koja je već počinjena, kazao je Ivica Ćavar, glasnogovornik CCI-a.

Stavove CCI-a je na današnjoj redovnoj konferenciji za medije iznijela i Majda Behram i istakla da kontinuirani nerad i nesposobnost vlasti na svim nivoima, dovela je u 2014. godini najprije do najvećih i najdramatičnijih građanskih protesta, a potom i do katastrofalnih posljedica prirodnih nepogoda kojim smo bili izloženi.

"Dobar dio odgovornosti za razmjere stravične katastrofe ide vlasti koja se nije mogla složiti ni o čemu, osim o pružanju ruku i moljakanja Evrope i svijeta za pomoć. Sama nije mogla proglasiti ni vanredno stanje na nivou države, a niti dan žalosti za cijelu zemlju", podsjetila je Behram.

Ćavar je kazao da zakoni koje donosi PSBiH i dalje su najskuplji u regiji, a bh. parlamentarci rade najmanje, a plaćeni su najviše.

"Ne računajući prvu godinu mandata aktualnog saziva PSBiH u prvom kvartalu 2014. postignut je do sada najlošiji rezultat na počeku neke godine, usvojena su svega dva zakona, pritom ni jedan novi, to su bile izmjene i dopune postojećih zakonskih akata", kazao je Ćavar.

Također, dodao je, nijedno ministarstvo u Vijeću ministara BiH nije realiziralo niti jedan zakon iz vlastitog plana za ovu godinu, ali je Ministarstvo pravde utvrdilo tri zakona, a Ministarstvo prometa i komunikacija jedan neplanirani zakon, a i ovi zakoni su zaostaci iz programa rada VMBiH za prošlu godinu.

"Ni protesti građana u februaru ove godine, niti prirodne nepogode, s katastrofalnim učinkom, ni sva upozorenja iz međunarodne zajednice niti ogromni finansijski gubici, uzrokovani njihovim politikantskim igrama, nisu bili dovoljni za značajniju promjenu u ponašanju bh. političara", zaključila je Behram.