BiH
0

CCI: Nedovoljna efikasnost vlada i parlamenata

FENA
Vijeće ministara BiH, vlade FBiH i RS-a, Parlamentarna skupština BiH te Parlament FBiH i Narodna skupština RS-a su nedovoljno efikasni i nisu uradili dovoljno na poboljšanju položaja građana BiH u proteklih šest mjeseci, generalna je ocjena Centara civilnih inicijativa (CCI) koji su u proteklih pola godine pratili rad ovih institucija.

Polugodišnji izvještaj CCI-ja je pokazao da je, kada je u pitanju rad vlada i parlamenata u BiH, usvojeno svega 3,3 posto mjera koje stvarno i sistemski mogu doprinjeti rješavanju ključnih problema iz Građanske platforme, a koju je svojim potpisima podržalo više od 500.000 građana BiH.

Ove tri institucije vlasti su do sada održale 54 redovne sjednice i obradile više od 1.430 tačaka dnevnog reda. Zabrinjavajuća je činjenica da od spomenutih 1.430 tačaka dnevnog reda, samo 1,3 posto njih sistemski može doprinjeti smanjenju nezaposlenosti, smanjenju siromaštva, rješavanju pitanja minimalnih penziija, što i jesu jedni od najprioritetnijih problema građana ove zemlje.

"Dok god se entitetske i državna vlast budu više bavile međusobnim odnosima i zaštitom interesa svojih stranačkih centrala a manje interesima građana, što je njihova primarna odgovornost, teško je očekivati da će građani uskoro bolje živjeti, te da će BiH uspješno provesti ključne reforme, koje su vidna prepreka za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te ubrzanju puta naše zemlje ka evropskim i evroatlantskim integracijama", istakao je na današnjoj konferenciji za novinare koordinator monitoring tima za rad parlamanata CCI-ja Ivica Ćavar.

U polugodišnjem izvještaju o radu Vijeća ministara BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Vlade FBiH, Parlamenta Federacije BiH, Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske evidentirano je kašnjenje u realizaciji programa rada jer su sve nabrojane institucije, izuzev Vlade RS-a kasnile s usvajanjem ovog dokumenta dok ga Parlament FBiH još nije ni usvojio. Iz ovoga proizilazi zaključak da će ukoliko se nastavi ovakvim tempom u realizacijii programa rada, biti nemoguće da se oni usvojeni implementiraju do kraja 2007.

"Pravilnik o radu Narodne skupštine RS-a je jedan veoma fleksibilan dokument koji, na određeni način i bez sankcioniranja, dozvoljava poslanicima da ne prisustvuju raspravama i sjednicama već da na iste dođu tek kada je na redu glasanje. Smiješno je koliko ti narodni poslanici, malo znaju o potrebama tog istog naroda koji ih plaća", kazao je konsultant za monitoring rada Narodne skupštine RS-a i Vlade RS-a Željko Ninković.

Monitoring rada institucija evidentirao je i kršenja poslovnika o radu i Zakona o budžetima jer nijedna institucija zakonodavne vlasti (izuzev Narodne skupštine RS-a) nije usvojila godišnji budžet do kraja kalendarske godine za narednu godinu. Naime, sve institucije su iskoristile zakonsku mogućnosti i donijele Odluku o privremenom finansiranju a budžete su mahom usvajali neposredno prije isticanja spomenute odluke. Državni parlament čak ni ovaj rok nije ispoštovao.

Kašnjenje je zabilježeno i u procesu usvajanja dokumenta okvirnog budžeta (DOB) koji su sve vlade trebale usvojiti do 1. jula. Probijanje ovog roka će najvjerojatnije rezultirati kašnjenje u usvajanju godišnjeg budžeta za 2008.

CCI je, prema riječima glasnogovornice ove organizacije Majde Behrem-Stojanov, posebno zabrinut činjenicom da je, bez obzira što je kao jedan od osnovnih problema naveden u Građanskoj platformi, poduzeto jako malo na rješavanju pitanja nezaposlenosti.

"Od već navedenih 1.430 tačaka koje su se našle na dnevnom redu institucija vlasti, samo 1,4 posto se može vezati za ovaj problem, odnosno, može doprinijeti njegovom rješavanju. A to je jako malo ukoliko uzmemo u obzir da je stopa nezaposlenosti u BiH u porastu", kazala je Behrem-Stojanov.

CCI će, kako je najavljeno na današnjoj konferenciji, nastaviti pratiti rad institucija te ukazivati na propuste kako samih institucija tako i pojedinaca koji su odgovorni za nepoštivanje zahtjeva građana izraženih kroz Građansku platformu. Pojednici će, kažu predstavnici CCI-ja, biti javno prozvani zbog nerada i opstruiranja.

"Očekujemo da će entitetski parlamenti i vlade, kao i Vijeće ministara i Parlament BiH uvažiti naše preporuke za unapređenje njihovog rada, koje bi trebale povećati efikasnost i odgovornost u budućem radu i što je najvažnije doprinijeti povećanju životnog standarda građana BiH te ubrzati put BiH ka punopravnom članstvu u EU", zaključak je predstavnika CCI-ja.

U narednih deset dana CCI će prezentirati polugodišnje izvještaje o radu kantonalnih organa vlasti nakon čega će, prvi put u BiH biti objedinjeni podaci o radu zakonodavnih i izvršnih vlasti na nivou države, entiteta i svih deset kantona u FBiH.