BiH
2

CCI: Nastavljen je nerad i diskriminacija građana BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Rezultati monitoringa rada državne vlasti u prva tri mjeseca 2013. godine ukazuju daje došlo do izvjesne promjene, u nekim segmentima, ali da je ona daleko od radikalne, kakva je potrebna ovoj zemlji, pokazuju istraživanja koja je proveo Centar civilnih inicijativa.

"Rezultati su tek nešto bolji nego u periodima bezvlašća, blokada i opstrukcija. Pri tome se po hitnom postupku, a u cilju zaštite političke oligarhije i njenih uskih interesa, koji su u suprotnosti s interesima građana, donose zakonska rješenja koja vraćaju zemlju unazad", stoji u saopćenju CCI-a.

Kao primjer, navode da je na skupu stranačkih lidera dogovoren, a u PSBiH nedavno usvojen Zakon o sukobu interesa, kojim su političari, otevši ga od nezavisne institucije, sami sebi uzeli pravo da odlučuju o sukobu interesa u svojim redovima i kao što su to još neki zakoni koji su dogovoreni na sastancima stranačkih lidera, a kojima se unazađuje dostignuti stepen demokratizacije društva i pravne države.

Vijeće ministara BiH planira realizovati 669 mjera, među kojima 69 zakona, što je u odnosu na treću mandatnu godinu prethodnog saziva (2009. godina) smanjenje za skoro trećinu.

Za razliku od prošlogodišnjeg programa rada Vijeća ministara BiH u Programu za 2013. godinu konačno imamo inkorporirane i planirane mjere Ministarstva vanjskih poslova.

Jedino je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa povećalo obim plana u odnosu na prethodnu godinu. Svi drugi su manje planirali (Ministarstvo finansija i trezora smanjenje za 31posto, Ministarstvo odbrane za 30 posto.

Niti jedno ministarstvo nije realizovalo u potpunosti svoj tromjesečni program rada, dok su tek Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo finansija i trezora realizirala preko polovine tromjesečnog plana.

"Kada u obzir uzmemo sve zakone koje je aktuelno Vijeće ministara utvrdilo tokom dosadašnjeg mandata (planirane i neplanirane), a zaključno sa 31.03.2013. godine, dolazimo do sramnog podatka od 38 ukupno utvrđena zakona", pokazuju istraživanja CCI-ja.

Disfunkcionalnost vlasti se nastavlja a broj odbijenih zakona u PS BiH i u prvom kvartalu 2013.g. bio je veći od broja usvojenih. Ono što je prethodnih godina registrirano kao negativna specifičnost PSBiH, a to je usvajanje iznimno malog broja zakona, uz istovremeno obaranje više zakona nego što ih se usvoji, nastavljeno je u 1. kvartalu 2013. godine, jer je na razini Parlamentarne skupštine BiH usvojeno svega pet zakona, a odbijeno šest, uz još tri zakona koja su povučena.

U saopćenju se dalje navodi da BiH još uvijek nije kreirala, usaglasila, te usvojila ključni dokument na svom evropskom putu "Program integrisanja BiH u EU". Dokument koji bi jasno definirao ko, kada i šta konkretno radi na europskom putu naše zemlje, te ko preuzima odgovornost za svaki od segmenata europskog puta BiH, uz znatno učinkovitiju koordinaciju svih planiranih aktivnosti između državnih i entitetskih institucija, koje imaju primarnu odgovornost za ubrzanje europskog puta naše zemlje.

"Odgovornost je ključna stvar u čitavoj priči, odnosno njeno nepostojanje i neizvršavanje preuzetih obveza. Kao što su obveze iz „Mape puta", koje su lideri političkih stranaka preuzeli na prošlogodišnjem sastanku na "visokoj razini" u Briselu", stav je CCI-ja.

Naglašavaju kako je bešćutnost parlamentaraca kulminirala odnosom prema tek rođenoj djeci. U prvom kvartalu 2013. godine došla je do izražaja sklonost političara da stvarni život i ljudske sudbine žrtvuju zarad apsurdnih političkih igara i nadmudrivanja. U čak dva navrata (14.03. i 26.03.) Zastupnički dom PSBiH odbio je Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju, onemogućivši djeci rođenoj nakon 12. veljače 2013. godine da mogu dobiti matični broj i sve prateće dokumente i tako ostvariti potrebna (i temeljna) ljudska prava Ukupna primanja zastupnika i delegate PSBiH i dalje su najviša u regiji i u potpunom su neskladu s ostvarenim rezultatima.

Potreba da se primanja poslanika i delegata PSBiH usklade s evropskim standardom, odnosno svedu u prihvatljiv odnos prema prosječnim primanjima u zemlji je evidentna.

Primanja od 4.800 do 7.000 KM, naprosto su odraz nevjerovatne bahatosti i socijalne neosjetljivosti u krajnje teškoj situaciji u kojoj se nalazi većina građana naše zemlje. I to dobar dio zastupnika i sam ističe, a neki od njih taj moralni problem pokušavaju riješiti doniranjem dijela svojih primanja u humanitarne svrhe.

"Najveći gubici su u posljedicama takvog rada, koji se izražavaju u težini ekonomske situacije u zemlji, broju nezaposlenih, niskom kvalitetu života i zaostajanju na putu euroatlanskih integracija zemlje, sa teškim i trajnim posljedicama po njene građane", stoji u saopćenju CCI-ja.