BiH
0

CCI: Nacrt zakona ministrice je obična uvreda i prevara

Sarajevo-x.com
Tuzla
Tuzla
Centar civilnih inicijativa uputio je pismo protesta kojim traži od Ministrice obrazovanja Tuzlanskog kantona Mirzete Hadžić-Suljkić da se javno izvini građanima kantona za nanesenu uvredu.

"Već drugi put u posljednja tri mjeseca, Ministrica obrazovanja Tuzlanskog kantona, Mirzeta Hadžić-Suljkić, pokušava srušiti zakon, donesen prije nepune 4 godine, na inicijativu Centara civilnih inicijativa (CCI), a kojim je roditeljima, kao prirodno najzainteresiranijim, data mogućnost da, zajedno sa nastavnicima, neposrednim izborima biraju direktora škole u koju idu njihova djeca", stoji u pismu CCI.

"Zbog toga Centri civilnih inicijativa, u novonastaloj situaciji, kao trenutni minimum, zahtijevaju da prijedlog novog zakona ne uzurpira postojeća prava građana i da se ministrica Hadžić-Suljkić, javno izvini građanima kantona, za nenesenu im uvredu!

Svojevrsno nasilje, koje se primjenjuje i prema Zakonu i prema logici i prema građanima Kantona, lokalnim zajednicama i obrazovnim ustanovama i, konačno, prema poslanicima Skupštine, za cilj ima povratak stranačke kontrole nad direktorskim foteljama u osnovnom školstvu, prije predstojećih lokalnih izbora.

Zakon koji pretstavlja demokratsko dostignuće, koje je na čast Tuzlanskom kantonu i prošlom sazivu Skupštine, koji ga je prvi usvojio, pokušava se ukinuti iako je, zbog stalnih opstrukcija Ministarstva obrazovanja, u operativnoj primjeni tek 3 godine, i iako su, u punom obliku izbori provedeni u svega 50% škola i iako konkretni primjeri pokazuju ispravnost njegovog uvođenja.

Ministrica Hadžić-Suljkić, slijepa za sve osim usko-stranačkih interesa, čitavu kampanju za ukidanje prava roditeljima na demokratski izbor, vodi bez ikakve prethodno provedene analize efekata postojećeg zakona i procjena rezultata eventualne primjene nekog drugog modela, koristeći se u obrazloženju tragikomičnim isticanjem svog ličnog mišljenja, kao nekakvog argumenta. A samim tekstom obrazloženja potrebnih zakonskih promjena, odnosno nacrta novog zakona, i svojim javnim istupima, teško vrijeđa građane Tuzlanskog kantona, tretirajući ih kao glupe. Pri tome, vara čak i poslanike Skupštine TK, kojima je proturila zakon koji ne zadovoljava osnovne formalne uslove da uđe u proceduru.

Insistiranjem na članu zakona kojim se građanima-roditeljima oduzimaju postojeća prava na izbor, ministrica već mjesecima stopira sve druge promjene koje su nužne i oko kojih postoji saglasnost i u Skupštini i u javnosti. I praktično je klasičnom ucjenom prisilila poslanike Skupštine da glasaju za ovakav nacrt zakona i njegovo puštanje u javnu raspravu.

U zavisnosti od spremnosti ministrice da prizna svoju grešku, Centri civilnih inicijativa će usmjeriti svoju daljnju aktivnost na ovom planu i o tome ovih dana obavijestiti javnost BiH", kažu iz Centra civilnih inicijativa.