BiH
9

CCI: Kriza najviše uticala na Predstavnički dom Parlamenta FBiH

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI) predstavila je danas "paket“ prijedloga za unapređenje budućeg rada Parlamenta i Vlade Federacije BiH.

Prethodno je saopćila rezultate njenog monitoringa nad prošlogodišnjim radom tih institucija te ocijenila da se politička kriza prošle godine najdramatičnije odrazila na rad Predstavničkog doma i da je Parlament "počeo ozbiljno raditi tek u četvrtom kvartalu". Za Vladu FBiH je rečeno da se uspjela održati uprkos turbulencijama i razmotriti više mjera nego u prethodne četiri godine ne računajući 2014. godinu.

Denis Telić iz monitoring tima CCI-a istakao je da je u prošloj godini Vlada razmotrila 2.130 mjera te da je najveći napredak u zadnjem kvartalu imala u utvrđivanju zakona, ali da ni ovo poboljšanje nije donijelo značajniji pomak u rezultatima u odnosu na prethodni mandat.

CCI je zadovoljan što su institucije prihvatile Reformsku agendu.

Jedna iz "paketa“ inicijativa CCI-ja je dogradnja izbornog zakonodavstva BiH s ciljem unošenja u Izborni zakon preciznih rokova za formiranje vlasti, uz obaveznu mogućnost vanrednih izbora u situacijama nepoštivanja rokova, blokada rada institucija i nemogućnosti dogovaranja političkih aktera u "razumnom roku".

PR menadžerica CCI-ja Ana Lučić je kazala da do isteka prve polovine aktuelnog mandata vlasti u FBiH, treba pripremiti i utvrditi normativno-pravni akt (okvirni zakon o građanskim participacijama, npr.) radi uređenja minimuma postupaka za građansko participiranje u izradi propisa u BiH, s posebnim akcentom na proces javnih rasprava.