Diskriminacija pri zapošljavanju
0

CCI: Konkursi za posao treba da budu besplatni

SRNA
Nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI) smatra da konkursi za zapošljavanje treba da postanu besplatni kako bi se izbjegla diskriminacija pri zapošljavanju.

Ova organizacija je u periodu od 22. avgusta do 30. septembra izvršila analizu 344 konkursa za radna mjesta objavljena u dnevnim novinama, te na stranicama privatnih agencija za posredovanje pri zapošljavanju, pri čemu je uočen niz nedostataka, kršenja zakona i podsticanja diskriminacije.

U CCI ukazuju da nezaposleni često nisu u stanju da plate sve potrebne procedure prilikom konkurisanja za određeno radno mjesto.

Prema anketi CCI, 72 posto ispitanika koji aktivno traže posao smatra da su troškovi prijavljivanja na konkurs za posao skuplji od 50 KM.

Anketu o cijeni prijavaljivanja na konkurs za posao CCI je proveo nad 1 165 ispitanika u periodu od 1. jula do 30. septembra.

"Prema ovim rezultatima, prijavljivanje na javni konkurs košta više od 50 KM", potvrdio je na konferenciji za novinare Obren Bjelošević, koordinator na projektu "Besplatni konursi".

 On kaže da su najtraženiji dokumenti prilikom konkursa za posao ljekarsko uvjerenje, uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka, diploma, rodni list, državljanstvo, biografija i stručni ispit 
Prema njegovim riječima, svaki poslodavac koji traži uvjerenje o nekažnjavanju ustvari krši zakon o zaštiti ličnih podataka.

"Prema našim rezultatima, 34 posto poslodavaca u javnom i sedam posto u privatnom sektoru krši zakon o zaštiti ličnih podataka, jer zahtijevaju ovaj dokument", rekao je Bjelošević

On je naveo da zakon o zaštiti ličnih podataka koji se odnosi na uvjerenje o nekažnjavanju strogo propisuje da niko nema pravo da od građana traži takav dokument.

Bjelošević je dodao da je ljekarsko uvjerenje najskuplji dokument i da košta i više od 40 KM. 

"Cilj naše kompanje da se ovo i druga uvjerenja koja zahtijevaju novčana sredstva traže samo od onih kandidata koji budu ušli u uži izbor ili za one kandidate za koje je već izvjesno da će dobiti posao", rekao je Bjelošević.

On je ukazao da su često škole i ministarstva, kao i druge institucije iz javnog i privatnog sektora, prekršioci Zakona za zaštiti ličnih podataka.