BiH
1

CCI: Građani RS-a skoro dvostruko zaduženiji od građana Federacije BiH

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Krajnje je vrijeme da vlasti RS, kao i  i sve vlasti u BiH, zaustave siromašenje svojih građana i pokažu socijalnu osjetljivost. Nadamo se da je za njih ono što se dešava u Federaciji BiH dovoljno upozorenje da shvate da je vrijeme za ozbiljno promjenu ponašanja, poručeno je iz Centra civilnih inicijativa (CCI).

Tokom predstavljanja monitoring izvještaja o radu Vlade i Narodne skupštine RS, CCI je upozorio da je u RS „na djelu drastično smanjivanje inostranih investicija, posrtanje privrede i sve su izraženije posljedice loših privatizacija“.

"Ušavši u spiralu nerazumnog i neproduktivnog zaduživanja, vlast RS-a dovela je svoje građane u situaciju kojoj su oni gotovo dvostruko zaduženiji od Federacije BiH", navedeno je u izvještaju CCI.

Predstavnik CCI Željko Ninković naveo je da se na osnovu odluka Vlade „RS zadužila za 4,7 milijardi KM što je 50 posto više nego u odnosu od prije šest godina, tako da taj dug iznosi 54,42 posto BDP-a, što znači da je RS na korak od prezaduženosti“.

"„Dugovi se vraćaju i fiskalna stabilnost RS se obezbjeđuje zahvaljujući stalno novom zaduživanju, a ono što najviše zabrinjava je da se krediti ne ulažu u privredu i ekonomski rast nego u održavanje predimenzionirane javne potrošnje", istakao je Ninković.

Prema njegovim riječima, monitoring rada Vlade RS za prošlu godinu pokazao je da najveći problem koje građani imaju s izvršnom vlašću jeste njen pogrešan izbor prioriteta u radu i nedostatak hrabrosti da se odluči da uđe u neophodne reforme.

Kada je u pitanju rad Narodne skupštine RS za prošlu godinu, CCI smatra da je realizacija planiranih zakona na sredini između najlošijih rezultata iz 2012. i najboljeg ostvarenog u prvom polugodištu 2011. godine.

Inače, prema ocjeni CCI-ja, rad Narodne skupštine RS obilježio je zakon o ispitivanju porijekla imovine, predložen od poslanika SDS-a, koji nije ugledao svjetlost dana jer je vladajuća većina odbila da ga razmatra u formi prijedloga uz obrazloženje da ne postoji ustavni osnov za njegovo donošenje.

"Ovim zakonom vlast RS je imala priliku poslati pozitivnu poruku građanima RS željnim pravde u društvu", istakao je Ninković.

Iz CCI-ja vlastima RS je poručeno da, ima li se u vidu ukupno stanje u RS-u, „zahtjevi građana za bolje uslove života nisu ni nacionalni ni teritorijalni, jer odgovornost za takvo stanje leži na svim institucijama vlasti i svim političarima koji u njima djeluju“.

 

CCI