BiH
0

CCI: Građani BiH ni u prošloj godini nisu utjecali na proces donošenja odluka

FENA
Građani Bosne i Hercegovine tokom prošle godine nisu utjecali na odluke koje su donosile bh. vlasti niti su bili partner vlastima u procesu kreiranja javnih politika, ocijenili su danas u Sarajevu predstavnici Centara civilnih inicijativa (CCI).

Ocjena je to Izvještaja za period 2006.- 2007. koji su proveli Centri civilnih inicijativa o učešću građana u procesu donošenja odluka. Ovaj dokument na stotinjak stranica dodnosi uglavnom razloge za zabrinutost, jer potvrđuje izostanak građana iz svih ključnih odluka vlasti te nepostojanje temelja građanske demokratije u BiH.

Izvještaj je rađen na uzorku od oko 10 posto općina na području cijele BiH, gdje je anketirano 998 građana te oko 100 javnih službenika.

Menadžer projekta istraživanja u CCI-u Igor Stojanović kazao je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da interesi građana nisu bili sastavni dio odluka vlasti, jer nisu mogli niti utjecati na proces njihovog donošenja.

On dodaje i da je Izvještaj došao do poražavajućih podataka o interesu općinskih službenika za uključivanjem građana. Čak 24,7 posto njih smatra da građani usporavaju procese donošenja odluka te da ih je potrebno svesti na najmanju moguću mjeru.

Evidentirani su i određeni pozitivni pomaci kod građana kada je riječ o različitim vidovima njihove društvene angažiranosti. Povećan je broj onih koji su učestvovali u određenim javnim raspravama, rješavanju problema u lokalnoj zajednici ili koji su postali članovi u različitim nevladinim organizacijama.

Pozitivni pomaci postoje jedino kod pravnog okvira, prvenstveno zbog integracionih procesa i približavanja standardima EU.

Kao primjer svjesnog isključivanja građana iz procesa odlučivanja Stojanović navodi aktuelnu inicijativu ministrice obrazovanja Tuzlanskog kantona da se roditeljima oduzme pravo koje im po zakonu omogućuje da direktno biraju direktore škola.

Izvještaj će biti poslan na 60-ak adresa predstavnika svih nivoa vlasti u BiH, međunarodnih i nevladinih organizacija, jedinica lokalne samouprave te drugih institucija i organizacija koji učestvuju u procesu donošenja odluka u BiH.