BiH
0

CCI: Godišnja ocjena rada vlasti u BiH - stanje opće uzbune

FENA
Rezultat rada Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara u 2007. godini je sraman i poziva na opću uzbunu, zaključak je realiziranih monitoring procesa rada ovih institucija koju su proveli Centri civilnih inicijativa (CCI) iznesen na danas održanoj konferenciji za novinare.

Istraživanja pokazuju da je od trocifrenog broja (112) zakona planiranog Programom rada Vijeća ministara, Parlamentarna skupština BiH usvojila samo njih devet.

"Ovim tempom PSBiH usvojit će zakone planirane Programom rada Vijeća ministara za 2007. tek daleke 2018.", objasnio je izvršni direktor CCI-a Zlatan Ohranović.

S druge strane, Vijeće ministara je od sazivanja 9. februara 2007. pa u narednih deset mjeseci na 32 sjednice realiziralo 28 zakona iz Programa za 2007. koji je predviđao realizaciju njih 112. O 84 zakona se na ovim sjednicama uopće nije raspravljalo.

"Izdvajamo ponovo najgore od najgorih i na prvom mjestu su Safet Halilović iz SBiH, ministar za ljudska prava i izbjeglice koji od predviđenih šest zakona nije realizirao nijedan, te Slobodan Puhalac iz SNSD-a, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koji je od 17 planiranih realizirao samo tri. U stopu ih prati Božo Ljubić iz HDZ 1990, ministar prometa i komunikacija. Umjesto sankcija oni su nagrađeni ponovnim imenovanjem u saziv Vijeća ministara", kazali su danas predstavnici CCI-a.

Parlamentarna skupština BiH do kraja 2007. nije usvojila program rada za 2008. niti su usvojili proračun institucija i međunarodnih obveza BiH, a što predstavlja kršenje zakona i Poslovnika o radu oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Rezultati pokazuju i da je u prošloj godini na samo dvije sjednice Zastupničkog doma od 19 održanih bilo svih 42 zastupnika te pet zastupnika na svih deset sjednica Doma naroda PSBiH.

"U Parlamentarnoj skupštini BiH Sead Jamakosmanović iz SDA cijelu godinu nije progovorio ni riječi. Nije se javljao za diskusije niti o jednom pitanju a mjesečni paušal od 840 KM mu je uredno uplaćivan", informirao je novinare koordinator za monitoring rada PSBiH Ivica Čavar.

On je dodao da su na 29 sjednica oba doma PSBiH zastupnici na zasjedanjima proveli samo 17 dana, a "građani BiH su ih za takav rad mjesečno plaćali između 3.000 - 4.000 KM.

"Da li vlasti misle da će građani čekati 50 godina da se ispuni njihov četverogodišnji plan i da u tom periodu gledamo njihovo bogaćenje na naš račun, njihove vile i auta, isprazne pregovore, medijska prepucavanja, ubistva, pljačke, opću nesigurnost i beznađe? Apeliramo na predstavnike vlasti da nam pokažu da su svjesni stanja i potrebe za ogromnim pomakom i njihovim danonoćnim radom. U protivnom nam poručuju da je stvarno rješavanje problema građana u izlascima na ulicu", kazao je Ohranović.