BiH
2

CCI: Dramatičan pad intenziteta rada Vlade i Skupštine KS-a

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Centri civilnih inicijativa (CCI) smatraju da je dramatičan pad intenziteta rada Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo u trećem kvartalu, a razlog tome je predizborna kampanja za lokalne izbore.

Predstavnici CCI-a Ana Lučić i Alen Čular danas su medijima prezentirali rezultate analize rada Vlade i Skupštine KS-a u devet mjeseci ove godine, te istakli da je Skupština KS-a u julu održala jednu sjednicu, a počela drugu u septembru.

Nizak intenzitet rada u trećem kvartalu rezultirao je i padom produktivnosti za čak četiri puta, u odnosu na prethodni kvartal i to je jedan od najlošijih rezultata u posljednjih šest godina.

Čular je naveo da je od sedam prijedloga i šest nacrta usvojenih zakona u drugom kvartalu, SKS je u trećem kvartalu realizirao dva zakona u prijedlogu i jedan u nacrtu, a 33 zakona nisu realizirana.

Nije usvojena strategija informatizacije osnovnih i srednjih škola, nisu realizirani zakoni o radu, osnovnom odgoju i obrazovanju, o srednjem obrazovanju, unutrašnjim poslovima, prostornom uređenju, inspekcijama, te izmjene i dopune o visokom obrazovanju.

"Oko 20 zastupnika Skupštine KS-a je profesionaliziralo svoj status u Skupštini, odnosno, imaju status zaposlenih i primaju platu po tom osnovu", kazao je Čular.

Dodao je i to da Skupština KS-a funkcionira bez izabranog zamjenika predsjedavajuće iz srpskog naroda.

Također, po navodima CCI-a, iako je u drugom kvartalu ove godine Vlada KS-a pokazala najveći intenzitet rada i produktivnost, u trećem kvartalu došlo je do pada rezultata, jer je broj održanih sjednica pao na trećinu, s 36 na 25, a broj razmotrenih mjera na polovinu, sa 636 na 338.

"Po strukturi mjera, Vlada KS-a se uglavnom bavila dnevnopolitičkim stvarima, ne posvećujući dovoljnu pažnju utvrđivanju najvažnijih mjera kojima se sistemski utiče na rješavanje problema", naglasio je Čular.

Osim što je došlo do pada intenziteta rada, Ana Lučić je naglasila da je u ovim institucijama došlo i do pada nivoa kulture i tolerancije u odnosima između zastupnika, neprimjereno ponašanje i vrijeđanje na nacionalnoj osnovi.

Iz CCI-a preporučuju Vladi i Skupštini KS-a da ozbiljno intenziviraju rad, da se fokusiraju na realizaciju preostalih obaveza, da održe tematske sjednice radi iznalaženja rješenja za ozbiljne probleme i usvoje etički kodeks kojim bi se strože sankcioniralo neprimjereno ponašanje zastupnika.