BiH
13

CCI: Aktuelna bh. vlast obmanjuje i Evropu i vlastite građane

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Aktuelna bh. vlast je nastavila da obmanjuje i Evropu i vlastite građane i da se bavi sama sobom, vlastitim političkim igrama, intrigama i profitom, tako gurajući zemlju u izolaciju i još veću katastrofu – rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Centara civilnih inicijativa (CCI) u Sarajevu.

Konferencija je održana povodom godišnjeg monitoring izvještaja o radu Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH za 2012. godinu, a novinarima su se uime CCI-a obratili Majda Stojanov, Denis Telić i Ivica Ćavar.

Istakli su da ni nakon 40 mjeseci od presude Evropskog suda za ljudska prava nisu otklonjene diskriminatorne odrednice koje BiH stavljaju na stub srama kao zemlju s ustavom propisanom diskriminacijom vlastitih građana, a doveden je u pitanje i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i nastavak evroatlantskih integracija.

Naglašeno je da je neodgovornost ovdašnjih političara dovela i do prijetnje da će BiH, nakon desetogodišnjeg članstva biti izbačena iz Vijeća Evrope, te da joj neće biti priznati rezultati sljedećih izbora.

"Parlamentarna skupština BiH je, prepuštajući vaninstitucionalnim tijelima odlučivanje o značajnim pitanjima u zemlji, samu sebe dezavuirala, duboko ponizila i obesmislila svoje postojanje", kazala je Stojanov.

Naglašeno je da su se zastupnici, kao od građana izabrani predstavnici vlasti, pretvorili u ponižavajući servis stranačkih lidera, koji misle i odlučuju umjesto njih.

Ivica Ćavar je iznio podatak da je broj usvojenih zakona zanemariv u odnosu na potrebe zemlje, a nastavljen je, u svjetskim okvirima, endemičan pad obaranja velikog broja zakona.

Tako je 2010. usvojeno 27 zakona, odbijeno 35; u 2011. Usvojeno je 12 zakona, a odbijeno 15, dok su u 2012. usvojena 23 zakona, a odbijeno ih je 19. Dakle, oko 80 posto je zakona koji su pali u PSBiH od 2006. do 2012.

Prema ocjeni CCI-a, tokom 2012. Vijeće ministara BiH je generalno malo uradilo, samo 15 mjera ili 1,3 posto od ukupno realiziranih tačaka na održanim sjednicama VMBiH, a nerealizirana je čitava gomila preuzetih obaveza, u vidu zakona i strategija, važnih za evroatlantski put BiH.

Denis Telić je naglasio da smo u 2012. ponovno bili najlošije ocijenjena zemlja u regionu od Evropske komisije, jer od preuzetih obaveza nije realizirana Strategija socijalne uključenosti BiH, zakoni o javnim nabavkama, sudovima, energetska strategija, itd.

Kazano je da je u utvrđivanju zakona najproduktivnije u 2012. bilo Ministarstvo pravde, a najlošije Ministarstvo prometa i komunikacija, te kako je saradnja Vijeća ministara BiH i PSBiH i dalje nekoordinirana i neproduktivna.

Iz CCI-a insistiraju na povratku stvarne moći istinski izabranim predstavnicima građana, a od parlamentaraca zahtijevaju više ozbiljnosti i odgovornosti u radu, te više socijalne osjetljivosti i svijest da su oni u parlamentu predstavnici građana iz izbornih jedinica u kojima su birani, a ne predstavnici stranačkih lidera.

Upozorili su da uvođenje zatvorenih listi koje bi onemogućile građanima da na izborima s liste izaberu svog kandidata, nego samo stranku, a kandidate bi im biralo samo stranačko rukovodstvo, bilo bi istovremeno i rušenje dostignutog nivoa demokratije i vrijeđanja građana BiH.

"To bi definitivno značilo ozvaničenje partiokratije i liderokratije u kojima bi prava građana bila dodatno smanjena a postojanje parlamenta potpuno izgubilo svoj smisao", zaključila je Stojanov.