BiH
0

CCI: Afera s navodnom kupovinom poslanika mrlja na efikasno formiranje vlasti u RS-u

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Mrlju na efikasno provođenje procesa konstituiranja vlasti u Republici Srpskoj (RS) bacila je afera s navodnom kupovinom poslanika - ukazali su danas predstavnici Centara civilnih inicijativa (CCI) na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Odsustvo promptne i efikasne reakcije nadležnih organa, koji su trebali ispitati istinitost podataka koji su se pojavili u javnosti, a koji su sugerirali na korupciju u vrhu vlasti, svojevrsni je udar na sistem, odnosno narušavanje povjerenja građana u parlamentarnu demokratiju, istaknuto je.

"Nažalost, javnost i mjesecima nakon skandala nije dobila relevantnu službenu informaciju o tome šta se zaista desilo, što ostavlja prostor za spekulacije, koje štete i Republici Srpskoj i parlamentarnoj demokratiji kao civilizacijskom dostignuću. A i ostavlja sumnju u legalnost novoizabrane Vlade", kazao je Denis Telić, CCI konsultant za monitoring.

Predstavnici CCI-a su ponovili da su u više navrata upozoravali na "nerazumnost neproduktivnog zaduživanja RS-a", kojim se samo povećavala javna potrošnja, a nije jačala privreda niti povećao broj radnih mjesta.

"Od ukupnog ovogodišnjeg budžeta Republike Srpske, od 2,033 milijarde KM čak četvrtina se odnosi na otplatu dugova", rekao je Telić.

Naime, planirano je da se u 2015. godini otplati 314.427.000 KM unutrašnjeg i 208.531.000 KM vanjskog duga.

Poređenja radi, 2011. RS je otplatila 93.000.000 KM unutrašnjeg duga i 115.000.000 KM vanjskog duga, a budžet je iznosio 1,6 milijardi KM.

Četiri godine kasnije zaduživanje je dovelo do toga da je suma koju ove godine RS mora izdvojiti za otplatu dugova dva i po puta veća, a da se budžetska stabilnost održava novim zaduživanjima.

Vlada RS-a je prva i zasad jedina u BiH koju ponovo predvodi žena. Međutim, u CCI-u ističu da to, nažalost, nije dovelo do značajne promjene ni u radu Vlade ni u njenom sastavu, u smislu povećanja spolne ravnopravnosti u institucijama vlasti. Svega četiri od 17 ministarskih mjesta u novoj Vladi RS-a zauzimaju žene, što je smanjenje od 50 posto u odnosu na prethodni mandat.

Predstavljajući Izvještaj o monitoringu rada Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) za period od 12. oktobra do 31. decembra 2014. godine, CCI konsultant za monitoring Željko Ninković je na pres-konferenciji rekao da su glasači na tim izborima pokazali nezadovoljstvo radom prethodnoh saziva entitetskog parlamenta i Vlade, što se vidi u promjeni snage određenih stranaka u ovom sazivu.

"Samo 25 od 91 poslanika koji su čitav period ili samo njegov dio bili u sastavu NSRS-a u prethodnom mandatu, ponovo je dobilo povjerenje građana i postali su poslanici i novog saziva. Nezadovoljstvo, ipak, nije bilo tog stepena da dovede do promjene vlasti - vladajuća koalicija uspjela je da osvoji taman toliko mandata za tijesnu parlamentarnu većinu", kazao je Ninković.

Slučajevi "promjene stranačkih dresova" odmah nakon izbora, kazao je, ukazuju na nedostatak elementarne politike kulture i morala na politikoj sceni.

"Izuzetno demokratsko dostignuće, kojim su poslanici a ne stranke dobili vlasništvo nad mandatom, obezvređuje se i dovodi u pitanje nemoralnim ponašanjem i trgovanjem mandatom, što je u konačnici prevara glasača", kazao je on.

U CCI smatraju i da je NSRS na svojoj konstitutirajućoj sjednici prekršila Poslovnik, neizborom potpredsjednika.

"Nažalost, kršenje zakonskih i podzakonskih akata, od onih koji bi trebali da ih najviše štite i poštuju, i stavljanje uskostranačkih interesa ispred interesa društva u cjelini, prilično su raširena pojava u Bosni i Hercegovini, na svim nivoima vlasti, koja se sigurno neće iskorijeniti dok se ne uspostavi sistem individualne odgovornosti za kašnjenja ili neizvršene obaveze", smatraju u ovoj nevladinoj organizaciji.