BiH
0

CBBiH: Češki ambasador najavio značajna investiranja Češke u BiH

FENA
Ambasador Republike Češke u BiH Jiří Kuděla i njegov savjetnik i šef Ekonomskog odjela ambasade Češke Republike Zbyiněk Peška posjetili su danas Centralnu banku Bosne i Hercegovine (CBBiH) i u razgovoru s guvernerom Kemalom Kozarićem najavili mogućnost značajnijeg češkog investiranja u Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz CBBiH.

Republika Češka bi, prema najavama ambasadora, uskoro mogla postati jedan od većih ulagača u Bosni i Hercegovini, a potencijalni investitori bi, u okviru posjete BiH, posjetili i CBBiH koja bi im prezentirala makroekonomske pokazatelje.

Guverner Kozarić istakao je monetarnu stabilnost kao jedan od značajnih faktora za investiranje, jer je ona znak da profit ostvaren od investiranja neće biti obezvrijeđen.

"Vezanost domaće valute - konvertibilne marke, za euro češki ambasador je ocijenio kao jedan od najvećih aduta CBBiH i zemlje u cjelini. Makroekonomski pokazatelji su ohrabrujući što bi moglo biti važno češkim investitorima. Republika Češka je zemlja s ogromnim dotokom investicija koji je ojačao njenu valutu, a prošle godine je ostvarila suficit u vanjskotrgovinskom robnom prometu", navodi se.

Tokom razgovora iskazana je obostrana želja za jačom suradnjom CBBiH i Češke narodne banke. Suradnja ove dvije monetarne institucije je i dosad bila prisutna, ali je neophodno da bude intenzivnija budući da će CBBiH u narednom periodu imati više kontakata s Evropskom centralnom bankom (ECB) i centralnim banakama zemalja članica Evropske unije (EU), saopćeno je.