BiH
131

Cazinska dijaspora donirala Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić“ 60 kreveta

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Članovi Udruženja "Srce Cazina“ iz Švicarske i Općina Cazin zajedno su realizirali izuzetno vrijedan projekat za Kantonalnu bolnicu "Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću. Šezdeset novih kreveta koji posjeduju svu potrebnu automatiku prilagođenu za bolesnike ograničenog kretanja, uz prateće multifunkcionalne ormariće, sedam invalidskih kolica, aparat za kisik i niz sličnih bolničkih potrepština, biće iskorišteni za opremanje jednog od odjela Kantonalne bolnice.

Direktor Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić“ Smail Dervišević, kazao je da se radi o izuzetno vrijednoj donaciji čija vrijednost prelazi 150.000 KM.

"To je 60 kreveta za koje se praktično može kazati da su novi i ovih će dana biti stavljeni u funkciju. I ovog su puta Krajišnici pokazali veliko srce, a i već su obećali da ćemo krenuti dalje u nove akcije. Ova je akcija izvedena u koordinaciji načelnika općine Cazin Nermina Ogreševića i ja želim istaknuti da je gospodin Ogrešević već u više navrata pomogao Kantonalnoj bolnici. Zadnji put je to bila donacija za obnovu stolarije koju mi evo završavamo idući mjesec i ja mu se na tome iskreno zahvaljujem“, kazao je direktor Dervišević.

Aktivni članovi Udruženja "Srce Cazina“ Suada Kuduzović i Sabid Ponjević iz Sissacha glavni su inicijatori akcije.

"Ovdje je u toku bila transformacija dva staračka doma u jednu zajedničku ustanovu i sav inventar, koji je vrlo malo korišten, bio nam je na raspolaganju ukoliko obezbjedimo njegov utovar i transport u BiH. Općina Cazin nam je pružila svu tehničku podršku u smislu prijevoza, carine i dopremanja donacije u bolnicu i tako smo ovaj projekat uspješno okončali zajedničkim snagama, kao i više puta do sada“, kazala je Suada Kuduzović.

Akcija na utovaru kreveta i popratne opreme potrajala je nekoliko dana, a dopremljena je u dva navrata, te narednih će dana s ovim krevetima biti u potpunosti opremljen jedan od bolničkih odjela.

Po riječima Nermina Ogreševića, načelnika općine Cazin, podrška akciji Cazinjana iz dijaspore nije bila upitna ni u jednome trenutku.

"Mi već godinama razvijamo tu saradnju i povezuje nas zajedničko opredjeljenje da činimo dobre i korisne stvari. Ja samo mogu odati priznanje našim vrijednim Cazinjanima u Švicarskoj i zahvaliti im se što su nam omogućili da zajedno učinimo još jedno dobro djelo. Važno je da naša Kantonalna bolnica bude dobro opremljena i da svi uložimo truda da bude bolja i funkcionalnija zdravstvena ustanova kakva je potrebna našem kantonu“, kazao je Ogrešević.

Svaki od doniranih kreveta posjeduje sistem za automatsko upravljanje i dodatnu opremu koja služi za podršku u liječenju, a ormarići su ujedno i stolovi prilagođeni za hranjenje bolesnika. Prema podacima iz matične ustanove, tamošnja tržišna vrijednost svakog od kreveta se kreće od 2.200 do 2.400 švicarskih franaka.

Ipak, ono što predstavlja njihovu najveću vrijednost činjenica je da će Kantonalnoj bolnici itekako dobro poslužiti i da je njihovo dopremanje produkt zajedničke akcije brojnih Cazinjana, koji su po ko zna koji put pokazali svoju humanost.