BiH
28

Cazinjani ulaze u novu neizvjesnu noć: Stanje je sve ozbiljnije

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Građani Cazina, grada na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine gdje je zbog poplava uzrokovanih obilnim padavinama danas proglašeno stanje prirodne nesreće, ulaze, kako su kazali, u još jednu neizvjesnu noć, jer su vodostaji rijeka i potoka u porastu.

Vodene bujice donijele su velike količine nasipa i otpada u dvorišta kuća, a voda se u desecima objekata zadržala i tokom dana. Borba s poplavama u mjestima Pjanići, Tržačka Raštela i Mutnik uglavnom je bila uzaludna. Veliku materijalnu štetu pretrpjeli su brojni stambeni i poslovni objekti, ali i poljoprivredni usjevi, javlja Anadolija.

Agan Samardžić iz cazinskog naselja Pjanići kazao je kako će i ova noć biti neizvjesna i besana, jer je u poslijepodnevnim satima kiša opet počela padati tako da bi tokom noći mogao naići novi poplavni val.

"Kažu da su ovo najveće zapamćene polave. Ja ne mislim tako. U svojih sedamdeset godina života vidio sam i gore. Ovdje je takav teren, jednostavno obilnija kiša donese plavni talas. Hvala Bogu, nema ljudskih gubitaka i to je najvažnije", dodao je.

On je istakao kako se nada da će kiša uskoro prestati, jer situacija postaje sve ozbiljnija.

Zbog poplava danas je održana vanredna sjednica Općinskog štaba Civilne zaštite na kojoj je donesena odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće.